Fougasse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Fougasse

Fougasse is een soort brood dat oorspronkelijk uit de Franse streek Provence komt. Andere streken in Frankrijk hebben vaak een eigen variant op het brood. De fougasse kan in allerlei vormen worden gekneed of gesneden.

Er bestaat zowel een zoute variant van het brood als een zoete variant. De zoute variant lijkt vaak op de Italiaanse Calzone, waarin veel kaas, spek, olijven etc. zit. Terwijl de zoete variant vaak nootjes en gedroogd fruit bevat. Doordat de fougasse vaak ook gevuld wordt met andere ingrediënten wordt het meer gezien als een broodje dan een gewoon brood.

Fougasse wordt vaak gegeten op kerstavond.

Geschiedenis[bewerken]

In het oude Rome was panis focacius een plat soort brood dat gebakken werd in de as van de haard (focus in het Latijn). Hieruit ontstond een groot aanbod van brood dat onder meer "focaccia" in de Italiaanse keuken, "fugassa" in de Ligurische taal, "fougasse" in de Provence en "fouaisse" of "foisse" in Bourgondië. De Franse versies zijn vaak aangevuld met olijven, kaas, ansjovis etc. Dit brood kan worden beschouwd als een primitieve vorm van een pizza zonder tomaat.

Fougasse werd van oudsher gebruikt om de temperatuur van een met hout gestookte oven te bepalen. De tijd die nodig is om het brood te bakken geeft aan hoe hoog de temperatuur van de oven is en zo kan men beoordelen of de rest van het brood kan worden geladen.

Zie ook[bewerken]