Foxconn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Foxconn
Foxconn
Oprichting 1974
Oprichter(s) Terry Gou
Sleutelfiguren Terry Gou
Hoofdkantoor Nieuw Taipei, Taiwan
Werknemers 1.200.000 (2011)
Producten Elektronica, elektronische componenten
Omzet $102,74 miljard (2011)
Winst $2,64 miljard (2011)
Website www.foxconn.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Foxconn moederbord

Foxconn is een merknaam van de Taiwanese fabrikant Hon Hai Precision Industry Co. Foxconn is de grootste fabrikant van computeronderdelen wereldwijd en produceert onder andere de Mac mini en de iPhone voor Apple Inc. Verder maakt het bedrijf onderdelen voor Dell, Sony, Nokia en vele andere merken. In het Chinees is Foxconn bekend onder de handelsnaam Fu Shi Kang. Het bedrijf heeft hoofdzakelijk fabrieken op het Chinese vasteland, maar ook in India, Tsjechië, Slowakije, Polen, Mexico en Brazilië.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf werd in 1974 opgericht door Terry Gou, en maakte oorspronkelijk kunststof producten (connectors en dergelijke). Foxconn is een onderdeel van het Taiwanese moederbedrijf Hon Hai Precision Industry. Hon Hai PI heeft totaal 820.000 werknemers, het bedrijf staat op plaats 109 in de top-500 van 's werelds grootste concerns. De omzet bedroeg in 2009 bijna 62 miljard dollar.

Controverses[bewerken]

In 2010 raakte Foxconn in opspraak omdat meerdere werknemers zelfmoord zouden hebben gepleegd vanwege de lage lonen en de hoge werkdruk. Ook overleed één werknemer aan uitputting na een dienst van 34 uur.[1][2]

Het bedrijf wordt vaak onjuist als de 'iPhone'- of 'iPad'-fabriek aangeduid. Dit terwijl ook producten worden gemaakt voor andere merken zoals Intel, Asus, Supermicro, Kingston, MSI, Dell en Nokia.

Externe links[bewerken]