Francesco Primaticcio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De ontvoering van Helena

Francesco Primaticcio (uitspraak: fränchās'kō prēmätēt'chō) (Bologna, 30 april 1504 - 1570) was een Italiaanse schilder. Door de Fransen wordt hij ook wel Le Primatice genoemd. Naast schilder was hij ook beeldhouwer en architect.

Als schilder werd hij bekend als medewerker van de fresco's van het Palazzo del Tè in Mantua. Hij stond daar onder leiding van Giulio Romano. Zijn eigen werk werd vooral beïnvloed door Antonio da Correggio en Michelangelo. In 1532 werd hij uitgenodigd door de Franse koning Frans I om mee te werken aan de decoratie van het koninklijk kasteel in Fontainebleau. Daar werkte hij onder leiding van mede-Italiaan Rosso Fiorentino. Samen met Fiorentino werkte hij aan de fresco's en de gipspleister-ornamentatie van het kasteel. Maar voor dat het project af was overleed Fiorentino, Primaticcio nam de leiding van het project over.

Samen met Fiorentino stond Primaticcio aan de wieg van de maniëristische stroming in Fontainebleau. Deze stroming wordt algemeen de School van Fontainebleau genoemd. Daarnaast beïnvloedden ze ook de andere artistieke stromingen in zowel Frankrijk en Italië.

Na het project van het kasteel van Fontainebleau bleef hij in koninklijke dienst. Primaticcio werkte onder vier opeenvolgende monarchen. In opdracht schilderde hij de decoratie voor verschillende koninklijke kastelen en andere gebouwen. Daarnaast ontwierp hij de grafmonumenten van zowel Frans I als Hendrik II van Frankrijk.

Van zijn activiteit in Fontainebleau zijn slechts enkele werken bewaard gebleven. Zo is zijn schilderij met de scènes van de Odyssee in de galerij van Ulysses vernietigd. Dit schilderij wordt door kenners gezien als een van zijn belangrijkste werken. Wel bestaan er nog vele tekeningen voor het project, deze zijn in bezit van verschillende steden. In Parijs zijn er tekeningen te vinden in het Louvre en de École des Beaux Arts en verder in Chantilly en Wenen.