Frank Fenner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frank Fenner
Frank John Fenner
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Land Australië
Geboortedatum 21 december 1914
Geboorteplaats Ballarat
Overlijdensdatum 22 november 2010
Overlijdensplaats Canberra
Werk
Beroep bioloog, viroloog, academisch docent, arts
Werkgever(s) Australian National University
Studie
School/universiteit Universiteit van Adelaide, Rose Park Primary School
Militair
Conflict Tweede Wereldoorlog
Persoonlijk
Woonplaats Red Hill
Talen Engels
Schrijftaal Engels
Diversen
Lid van Royal Society, National Academy of Sciences, Australian Academy of Science
Prijzen en onderscheidingen Fellow of the Royal Society, Copley Medal, Albert Einstein World Award of Science, ANZAAS Medal, Mueller Medal, Leeuwenhoek Lecture, Japanprijs, Centenary Medal, lid van de Orde van het Britse Rijk, Ridder in de Orde van Sint-Michiel en Sint-George, Fellow of the Australian Academy of Science, Macfarlane Burnet Medal and Lecture, Prime Minister’s Prize for Science, David Syme Research Prize, Companion of the Order of Australia, Matthew Flinders Medal and Lecture
De informatie in deze infobox is afkomstig van Wikidata.
U kunt die informatie hier bewerken.

Frank John Fenner (Ballarat, 21 december 1914 - Victoria, 22 november 2010[1]) was een Australische viroloog. Zijn grootste verdiensten waren zijn bijdrage aan de uitroeiing van het pokkenvirus en de bestrijding van de konijnenplaag in zijn thuisland met het myxomavirus.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]

Toen Australië met een konijnenplaag kampte in de jaren 40 en 50 van de 20e eeuw opperde Fenner het myxomavirus in te zetten, waar hij onderzoek naar gedaan had. Ongeveer 99,5% van de konijnen bezweken er binnen negen tot elf dagen aan. Een kleine minderheid ontwikkelde een immuniteit en overleefde. Om te bewijzen dat het virus onschadelijk was voor mensen, injecteerden Fenner, Frank Macfarlane Burnet en Ian Clunies Ross het bij zichzelf.

In 1980 maakte Fenner als voorzitter van de Global Commission for the Certification of Smallpox Eradication de uitschakeling van het pokkenvirus bekend.

In 2010 verklaarde Fenner dat volgens hem het menselijk ras bezig is met een onomkeerbaar proces richting het uitsterven van de soort, mogelijk binnen honderd jaar. Dit komt volgens hem doordat de bevolking te veel groeit en een steeds grotere en oncontroleerbare consumptiedrang heeft, waardoor de aarde aan haar eigen gewicht zal bezwijken. De eerste gevolgen daarvan zijn al zichtbaar.[2]

Academisch[bewerken | brontekst bewerken]

Fenner bezocht de Thebarton Technical High School. Hij behaalde vervolgens bachelors ('undergraduates') in wetenschap en geneeskunde aan de University of Adelaide.

In 1949 werd hij hoogleraar microbiologie aan de Australian National University.

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Fenner werd onderscheiden met onder meer de Japanprijs (1988), de Copley Medal (1995) en de WHO Medal.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Fenner was een atheïst.[3]