Frankenhofmolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Alexis Jazz (overleg | bijdragen) op 6 dec 2018 om 08:36.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Molen van Frankenhof
Het gebouw in januari 2009
Basisgegevens
Plaats Vaals
Waterloop Zieversbeek
Bouwjaar 1736
Huidig gebruik  korenmolenBewerken op Wikidata
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer  36719
Externe link(s) en afbeeldingen
Molendatabase
Database Verdwenen Molens
De Hollandsche Molen
Het rad in januari 2009
De molen in november 2010
Portaal  Portaalicoon   Molens

Volmolen Frankenhof of Frankenhofmolen is een bovenslag watermolen op de Zieversbeek in de buurtschap Weijerhof tussen Holset en Vaals in de gemeente Vaals.

Reeds vóór 1700 stond op deze plaats een kopermolen of messingmolen, die echter in verval geraakte en in 1736 vervangen werd door een volmolen. Hieromheen werd een fabriekscomplex gebouwd dat eerst dienstdeed als spinnerij en lakenfabriek en later als spinnerij en wollendekenfabriek. De molen annex fabriek bestaat uit een groot U-vormig gebouw met één verdieping en een grote zolder. Het dak hiervan dateert van 1877.

De molen in werking in 2018

Er was een complex van twee vijvers dat het benodigde water vergaarde en leverde. In de Zieversbeek stond een sluis waardoor het water naar de vijvers kon stromen. De omliggende grond was erg drassig en werd onder meer als hooiland benut.

De fabriek was lange tijd in handen van Duitse fabrikanten, die wel meer activiteiten in Vaals verrichtten. In 1810 verkocht de Zweed Bartholomeus Frederikus Fauche de molen aan de Duitser Isaac von Lövenich uit Burtscheid bei Aachen, en deze verkocht de fabriek in 1852 aan de uit Vaals afkomstige Richard Boventer. Deze plaatste in 1858 een stoommachine.

In 1861 brandde de fabriek af. Het zwaar beschadigde complex werd gesloopt en de nieuwe fabriek kwam gereed in 1863. In 1877 brandde de fabriek opnieuw af en werd weer herbouwd. In 1893 werd de fabriek verkocht aan Josepoh Merzenich uit Aken. In 1905 werd de spinnerij annex dekenfabriek gesloten. De molen werd nu als korenmolen ingericht. In 1949 kwamen de gebouwen aan het Nederlands Beheersinstituut en in 1955 werd de voormalige pachter, Hubert Leclerq, de nieuwe eigenaar. De molen werkte toen echter niet meer en raakte in verval. In 2007 werd ze gekocht door Het Limburgs Landschap. De bedoeling is om dit industrieel monument geheel te herstellen en in te richten voor een openbare functie. In 2008 werd als eerste onderdeel het dak gerestaureerd en in 2010 kwam de stuw gereed.

Externe links