Naar inhoud springen

Frans van Assisi van Bourbon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Frans van Assisi van Bourbon
1822-1902
Frans van Assisi van Bourbon
Koning-gemaal van Spanje
Periode 1846-1868
Voorganger Maria Christina van Bourbon-Sicilië
Opvolger Maria dal Pozzo della Cisterna
Vader Francisco de Paula van Bourbon
Moeder Louise Charlotte van Bourbon-Sicilië

Wapen als koning-gemaal van Spanje.

Francisco de Asís (Frans van Assisi) María Fernando de Borbón y Borbón (Aranjuez, 13 mei 1822Épinay-sur-Seine, 16 april 1902), hertog van Cádiz, was als gemaal van Isabella II koning van Spanje. Als zoon van Francisco de Paula van Bourbon was hij een kleinzoon van Karel IV en een neef van Ferdinand VII. Zijn moeder was Louise Charlotte van Bourbon-Sicilië, dochter van Frans I der Beide Siciliën.

Hij was lichamelijk en geestelijk zwak en werd daarom op instigatie van Lodewijk Filips van Frankrijk - die voor zijn zoon Antoine, hertog van Montpensier of een van diens nazaten de Spaanse troon op het oog had - uitgehuwelijkt aan zijn 16-jarige nicht Isabella II, in de verwachting dat hij niet in staat zou blijken een troonopvolger te verwekken. 10 oktober 1846 huwden zowel Isabella en Frans als de hertog van Montpensier en Isabella's zuster Luisa Fernanda van Spanje.

Frans ontving hierop de titel van koning en de rang van kapitein-generaal. De echtelieden namen weinig notie van elkaar, maar na enkele incidenten in de eerste jaren van hun huwelijk nam hij de rol van echtgenoot en vader op zich. Uit het huwelijk werden twaalf kinderen geboren maar aan Frans' vaderschap wordt ernstig getwijfeld.

Frans begeleidde Isabella na haar abdicatie in 1868 naar Parijs, maar verliet haar daarop terstond. Na nog een zeer teruggetrokken leven te hebben geleid stierf hij in 1902.

Uit het huwelijk van Frans van Assisi en Isabella II werden twaalf kinderen geboren waarvan er vier de volwassen leeftijd bereikten:

Zie de categorie Francis, King Consort of Spain van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.