Fransje Carbasius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fransje Carbasius
Kind met lam (1955), Groningen
Persoonsgegevens
Volledige naam Françoise Charlotte Carbasius
Geboren 18 augustus 1885
Overleden 30 maart 1984
Geboorteland Nederland
Beroep(en) beeldhouwer
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Françoise Charlotte (Fransje) Carbasius (Den Haag, 18 augustus 1885Laren, 30 maart 1984) was een Nederlandse beeldhouwer.[1]

Leven en werk[bewerken | bron bewerken]

Carbasius, lid van de familie Carbasius, was een dochter van Bernard August Carbasius (1850-1886), commies-stempelaar bij de waarborg voor gouden en zilveren werken, en Maria Constantia van der Kop.[2] Ze volgde een MO-opleiding tekenen aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Op de opleiding leerde ze Rie Cramer kennen, die een vriendin voor het leven zou worden.[3] Na haar opleiding aan de Academie leerde ze beeldhouwen van Toon Dupuis. Naast beeldhouwer was Carbasius medailleur.

Ze exposeerde meerdere malen, onder meer tijdens De Vrouw 1813-1913 en met Rie Cramer samen bij de kunsthandel Van Lerven in Arnhem (1915) en de Kunstzaal Kleykamp in Den Haag (1937). In de jaren dertig maakten Carbasius en Cramer 'Ronco-aardewerk', waaronder geboortebordjes en uiteenlopende sculpturen. Vanaf 1937 woonde het tweetal samen in Blaricum en op Majorca.[4] Ze werkten mee aan het Nederlands paviljoen voor de wereldtentoonstelling van 1939 in New York.

Enkele werken[bewerken | bron bewerken]

Fotogalerij[bewerken | bron bewerken]

Zie ook[bewerken | bron bewerken]

Zie de categorie Fransje Carbasius van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.