Freya Piryns

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Freya Piryns
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren Wilrijk, 26 augustus 1976
Regio Vlag Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel
Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Partij Groen
Functies
2001 - heden Gemeenteraadslid Antwerpen
2006 - 2012 Fractieleidster gemeenteraad
2007 - 2014 Senator
2007 - 2014 Fractieleidster Senaat
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Freya Piryns (Wilrijk, 26 augustus 1976) is een Belgisch politica uit Antwerpen, meer bepaald de wijk Zurenborg te Berchem.

Levensloop[bewerken]

Ze zette haar eerst politieke stappen in 1998, nadat Jos Geysels haar overtuigde.[1] Na de verkiezingen van 10 juni 2007 kwam Piryns in de Senaat als opvolgster van Vera Dua, die ervoor koos om gemeenschapssenator te worden. Ze zetelde tot 2014. Dan werd ze door haar partij gedesavoueerd wegens haar verhouding met Willem-Frederick Schiltz van Open-Vld. Ze probeerde daarna als lijstduwer in het Vlaams Parlement te geraken, wat niet lukte.

Ze is tevens gemeenteraadslid (sinds 2001) en fractieleider (2006-2012) voor Groen! in de gemeenteraad van Antwerpen. In deze functie is ze lid van verschillende gemeenteraadscommissies die zich bezighouden met communicatie, sport, veiligheid, onderwijs, jeugd, samenleving, economie, werk, ontwikkelingssamenwerking, financiën en openbare werken. Tot haar opname in de Senaat was Piryns pedagogische coördinator in een basisschool.

In juni 2008 was ze de bezieler van de Wappersong[2], een protestsong tegen de Oosterweelverbinding op muziek van Peter Tosh en gezongen door Zita Swoon. Aanleiding was de uitspraak "We have to walk and don't look back" van burgemeester Patrick Janssens eerder die maand ten aanzien van het toenemend protest ten aanzien van dit project.

Eind 2014 werd ze door haar partij voorgedragen als lid van de raad van bestuur van de VRT.[3]

Privéleven[bewerken]

Freya Piryns woont in Berchem. Ze is de dochter van journalist Piet Piryns en actrice Mia Van Roy en kleindochter van Remi Piryns. Sinds 2011 heeft zij een relatie met Willem-Frederik Schiltz die voor de Open Vld federaal volksvertegenwoordiger is.[4] Samen hebben zij een zoon.[5]

Externe links[bewerken]