Piet Piryns

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Piet Piryns (Gent, 16 juni 1948) is een Vlaams journalist, schrijver en redacteur die voor het Vlaamse weekblad Knack werkt. Eerder werkte hij als journalist voor onder andere De Morgen (waar hij kort hoofdredacteur was), Humo en Vrij Nederland. Vaak in samenwerking met Hubert Van Humbeeck. Piryns werkte een tijdlang aan een biografie van Hugo Claus maar stopte ermee, onder meer wegens tijdelijke problemen met zijn gezondheid. Verder heeft Piryns geschreven voor diverse theaterproducties van De Zwarte Komedie[1].

Biografie[bewerken]

Piryns is de zoon van de overtuigde Vlaams-katholieke Remi Piryns en de vader van Freya Piryns, politica bij Groen!. Daarnaast is hij gehuwd met actrice Mia Van Roy. Hij studeerde aan het Gentse Sint-Lievenscollege, en aan de Universiteit Gent. In zijn jeugd was hij oprichter en bezieler van kabaret "Rommelpot", genoemd naar het tijdschrift Rommelpot waar zijn vader aan meewerkte.

Hij is o.a. bekend voor zijn interviews, zowel in de geschreven pers, als op televisie. Hij werkte ook mee aan "Lichtpunt", de uitzending van het Humanistisch Verbond op de VRT-televisie.

Piryns is sinds 1 maart 2012 gestopt met zijn werk. Hij is nog één van de eindredacteurs van 'Ruimte', het vakblad van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP).

Voorganger:
Paul Goossens
Hoofdredacteur van De Morgen
1991 - 1992
Opvolger:
Walter De Bock