Piet Piryns

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Piet Piryns
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Achtergrondinformatie
Naam Piet Piryns
Geboren Gent, 16 juni 1948
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Beroep Journalist
Redacteur
Auteur
Functies
1991 - 1992 Hoofdredacteur De Morgen
Portaal  Portaalicoon   Media

Piet Piryns (Gent, 16 juni 1948) is een Belgisch journalist, auteur en redacteur.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Piet Piryns is de zoon van de overtuigde Vlaams-katholieke Remi Piryns. Hij studeerde aan het Gentse Sint-Lievenscollege en aan de Rijksuniversiteit Gent. In zijn jeugd was hij oprichter en bezieler van cabaret Rommelpot, genoemd naar het tijdschrift Rommelpot waar zijn vader aan meewerkte.

Hij ging aanvankelijk aan de slag bij de BRT als tekstschrijver voor de radio. Vervolgens werd hij in 1972 werkzaam als journalist voor Humo. Hier werd hij bekend voor de interviews die hij met Herman de Coninck maakte in de reeks Humo sprak met....[1] In 1977 ging hij schrijven voor Vrij Nederland, waar hij actief bleef tot hij in 1989 plaatsvervangend hoofdredacteur werd van De Morgen in opvolging van Paul Goossens. Uit protest tegen het vroege sluitingsuur van de krant - opgelegd door de uitgever - nam hij ontslag uit deze functie in 1992. Vervolgens ging hij aan de slag bij Knack, alwaar hij op 1 maart 2012 op pensioen ging.[2] Hij is nog een van de eindredacteurs van Ruimte, het vakblad van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning (VRP). Hij presenteert reeds jarenlang de Nacht van de Poëzie.[3]

Piryns werkte een tijdlang aan een biografie van Hugo Claus, maar stopte ermee, onder meer wegens tijdelijke problemen met zijn gezondheid. Verder heeft Piryns geschreven voor diverse theaterproducties van De Zwarte Komedie[4]. Hij werkte ook mee aan Lichtpunt, de uitzending van Het Vrije Woord op de VRT-televisie.

Hij is gehuwd met actrice Mia Van Roy en de vader van Groen-politica Freya Piryns.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Discografie[6][bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Paul Goossens
Hoofdredacteur van De Morgen
1991 - 1992
Opvolger:
Walter De Bock