Furry

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Furry Fandom is een subcultuur met een fascinatie voor antropomorfische dierpersonages.[1][2][3] Voorbeelden van antropomorfische kenmerken zijn menselijke intelligentie en gezichtsuitdrukkingen, praten, op twee benen lopen en kleding dragen. De term “Furry Fandom” wordt ook gebruikt om te refereren naar de groep mensen die samenkomt op het internet en bij Furry conventies.[4]

Geschiedenis

De Furry Fandom komt origineel voort uit de underground comix stroming uit de jaren 70, een genre stripboeken met expliciete inhoud.[5] In 1976 creëerde een duo cartoonisten een APA (Amateur Press Association) “Vootie”, een amateurs magazine met een toewijding tot kunst met een focus op dieren. Veel van de gepresenteerde werken, zoals "Omaha, the cat dancer” bevatten expliciete seks.[6] Vootie kreeg een kleine groep volgers over de komende paar jaar en de bijdragers begonnen met het ontmoeten op Science Fiction en comic conventies.

Volgens Fandom historicus Fred Patten komt het concept “Furry” vanuit een Science Fiction Conventie in 1980[7] toen een tekening van Steve Gallacci’s “Albedo Anthropomorphics” een discussie startte over antropomorfische personages in Science Fiction novelles.  Dit leidde tot de formatie van een discussiegroep die samenkwam bij Science Fiction conventies en Comic conventies.

De specifieke term “Furry Fandom” werd al gebruikt in Fanzines in 1983 en werd de standaard naam voor het genre rond het midden van 1990 toen het werd gedefinieerd als “de georganiseerde waardering en verspreiding van kunst en proza met betrekking tot “furries” of Fictionele antropomorfische personages die zoogdieren zijn.”[8] Maar, Fans beschouwen dat de origine van de Furry Fandom een stuk eerder met fictionele werken zoals “Kimba, The white lion” die uitkwam in 1965, Richard Adams Novelle “Watership Down” die werd gepubliceerd in 1972(en de filmadaptatie uit 1978) en Disney’s “Robin Hood” als veelgenoemde voorbeelden. internet nieuwsgroep discussies in de jaren 90 creëerde wat separaties tussen fans van “grappig dier(funny animal)” personages en Furry personages om de baggage die geassocieerd werd met de term “furry” te omzeilen.[9]

Tijdens de jaren 80 begonnen Furry fans Fanzines te publiceren waardoor er zich een diverse sociale groep ontwikkelde die uiteindelijk sociale bijeenkomsten begon te plannen.[6] In 1989 was er genoeg interesse om de eerste Furry Conventie te organiseren. De conventie heette “Confurence 0” en werd gehouden bij de Holiday Inn Bristol Plaza in Costa Mesa, California.[10] In het komende decennium werd het internet toegankelijk voor de Gewone burger en werd de meest populaire manier voor Furry fans om te socialiseren.[11] De nieuwsgroep alt.fan.furry werd gecreëerd in november van 1990 en virtuele omgevingen bekend als “MUCKs” werden ook populaire plekken op het internet voor fans om elkaar te ontmoeten en te communiceren. [12]

Fursona

Sommige furry's maken en dragen fursuits van hun fursona.

Bij onderlinge sociale contacten wordt er vaak gebruikgemaakt van een virtueel alter ego in de vorm van een antropomorf dier; het “Fursona”. De keuze van het fursona kan beïnvloed worden door veel verschillende factoren en kan simpelweg het lievelingsdier zijn van een persoon, of een dier met een grote symbolische of spirituele waarde voor een persoon. Soms wordt een fursona gekozen vanuit de wens de in het algemeen aan een bepaalde diersoort toegeschreven eigenschappen zelf te bezitten.

Handwerk

Een groot aantal furry's (of furs) heeft niet alleen een passieve interesse in allerhande weergaven van antropomorfe dieren, maar is ook zelf actief in het produceren van verhalen, tekeningen, foto's, strips, pluche dieren, etc. Er is op het internet een levendige handel in deze producten via verschillende gespecialiseerde verkoop- en veilingsites.

Fursuits

Meerdere Nederlandse fursuiters in Gorinchem

Een toenemend aantal furs heeft een specifieke interesse in het bezitten en/of dragen van fursuits. Dit zijn kostuums die antropomorfe dieren voorstellen. Deze kunnen bestaan uit een volledig kostuum of gedeeltelijk, een hoofd, staart en (hand)schoenen in de vorm van poten. De fursuits worden soms zelf gemaakt maar meestal besteld bij gespecialiseerde fursuit-makers. De prijs van een dergelijke outfit kan variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. De fursuits worden gedragen als personificatie van de furryidentiteit van de fursuiter of simpelweg om mensen (niet in de minste plaats de fursuiter zelf) te entertainen en een leuke dag te bezorgen. Door velen wordt het fursuiten gezien als een vorm van cosplay.

Lifestyle

Hoe actief een fur is binnen het fandom kan sterk verschillen van persoon tot persoon. Men kan het zien als hobby of tijdverdrijf, maar het kan ook een levensstijl vormen. Veel van de onderlinge contacten tussen verschillende furs spelen zich online af vanwege het internationale karakter van het furry fandom. Een belangrijk online tijdverdrijf is bijvoorbeeld het spelen van online (tekstgebonden) multi-user-rollenspellen ("MUCKs" of "MUDs"). Er zijn echter ook geregeld bijeenkomsten die in grootte variëren van enkele vrienden bij elkaar tot internationale conferenties met meer dan 1000 deelnemers. In sommige gevallen zal een fur zijn interesse aan de buitenwereld tonen door bijvoorbeeld het dragen van een halsband of een staart. Bij sommige personen kan de preoccupatie met antropomorfe dieren voortvloeien uit een vorm van spiritualiteit waarbij een persoon door middel van het furry fandom vorm wil geven aan zijn spirituele band met een bepaalde diersoort. In zeldzame gevallen kan dit zelfs doorslaan tot de gedachte dat de persoon in kwestie zelf (deels) een dier is (niet te verwarren met theriantropie).

Furs in Nederland en België

In Nederland en België is er een actieve kern van mensen die actief binnen het furry fandom zijn. Er worden bijeenkomsten georganiseerd, waarbij vaak ook enkele fursuiters de straat op gaan.

Bekende inspiraties van furry's

Externe links