Fusillade (Gerrit Bolhuis)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Ronn (overleg | bijdragen) op 26 mrt 2020 om 20:03. (Categorie:Beeld van Gerrit Bolhuis toegevoegd (HotCat.js))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Fusillade
De gevallen hoornblazer
Fusillade
Kunstenaar Gerrit Bolhuis
Jaar 1954
Materiaal brons
Locatie Weteringplantsoen, Amsterdam
Breedte 260 cm
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Fusillade, ook wel De gevallen hoornblazer, is een beeld in Amsterdam, gemaakt door Gerrit Bolhuis in 1954.[1]

Het beeld is geplaatst ter nagedachtenis van de fusillade die plaatsvond op 12 maart 1945 door Duitsland tijdens het naziregime. De fusillade vond plaats als represaille voor de dood van Sicherheitsdienstmedewerker Weener, die was gedood tijdens een inval in een woning aan de Stadhouderskade. Er werden dertig personen neergeschoten in het Eerste Weteringplantsoen tegenover de Stadhouderskade. Er werden verzetsstrijders omgebracht, doch er verdwaalden ook enkele kogels. Zo werd Jan Koopmans ook onbedoeld slachtoffer. In het gebouw Stadhouderskade 71 waren tot laat in de 20e eeuw kogelinslagen te zien, bij een renovatie werden zij verwijderd en overgebracht naar het verzetsmuseum in de Rivierenbuurt.

Bolhuis maakte een beeld in de vorm van een vallende hoornblazer. Het oorspronkelijke beeld zou in 1952 in steen geplaatst worden. Tijdens het bewerken daarvan raakte Bolhuis een zwakke plek en het beeld werd verhakt (beeltenis ging verloren). Er moest door een aantal mensen financieel bijgesprongen worden om een tweede versie in brons te maken. Bolhuis verklaarde in de Volkskrant van 18 februari 1954 niet meer exact te weten waar hij de inspiratie vandaan haalde. Het beeld was een schenking van de brouwerij Heineken, die ook aan de Stadhouderskade is gevestigd.[2] De opdracht kwam van de Amsterdamse Oorlogsmonumenten-commissie[3] Op 18 september 1954 werd het monument door burgemeester Arnold Jan d'Ailly onthuld, de lijst met slachtoffers volgde in 1996.

In de volksmond kreeg het beeld een titel die niets met de oorlog te maken heeft. De fusillade/vallende hoornblazer kreeg als bijnaam "De keeper". Die bijnaam is opvallend, want van Bolhuis is ook een beeld bekend met de titel "Balspeler".[4]

Zie ook