Galápagosbuizerd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Galapagosbuizerd)
Ga naar: navigatie, zoeken
Galápagosbuizerd
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2012)
Buteo galapagoensis perched.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae (Havikachtigen)
Geslacht: Buteo (Buizerds)
Soort
Buteo galapagoensis
(Gould, 1837)
Galápagosbuizerd op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De galápagosbuizerd (Buteo galapagoensis) is een middelgrote roofvogel uit het de sub-familie van de buizerdachtigen.

Kenmerken[bewerken]

Een jonge Galapagosbuizerd

Vergelijkbaar in grootte met de roodstaartbuizerd (Buteo jamaicensis) en de prairiebuizerd (Buteo swainsoni) van Noord-Amerika is de Galapagosbuizerd ongeveer 55 cm van snavel tot staart, met een spanwijdte van 120 cm. De volwassen buizerd heeft verschillende kleuren binnen de soort. De volwassen Galapagosbuizerd is over het algemeen roetzwart tot bruinachtig zwart van kleur; de kroon wordt iets zwarter dan de rug. Hun veren van de mantel zijn gedeeltelijk afgezet met een blekere bruin, grijs, of bruingele kleur samen met hun witte bases. Hun staartdekveren zijn ook wit. De staart zelf is zilvergrijs met ongeveer tien smalle zwarte strepen en onder die strepen zijn de veren heel bleek.

Leefwijze[bewerken]

Deze vogels naderen hun prooi vaak in een lange glijvlucht en overrompelen hem dan. Soms staan ze een poosje te "bidden". Hun voedsel bestaat uit kleine zoogdieren, vogels, reptielen en insecten.

Voortplanting[bewerken]

Het vrouwtje werpt meestal slechts één jong, dat tot 4 maanden in de buurt van het nest blijft.

Verspreiding[bewerken]

De vogel is de enige roofvogel op de Galapagoseilanden. Hij wordt onder andere door zijn uiterst lokale voorkomen als bedreigd beschouwd.

Zoals de naam al aangeeft, komt de soort uitsluitend op de Galapagoseilanden voor. Net zoals vele dieren op deze eilanden hebben ze hun schuwheid ten opzichte van de mens grotendeels afgelegd. De Galapagosbuizerd heeft de eilandgroep relatief laat gekoloniseerd. Hij voedt zich met kleine gewervelde dieren.

Bronnen, noten en/of referenties