Galgebossen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Galgebossen onderdeel van West-Vlaams Heuvelland
Natura 2000-gebied
Situering
Locatie West-Vlaanderen
Informatie
Geldende richtlijn(en) Habitatrichtlijn
Beheer Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt, particulieren, provincie West-Vlaanderen
Site code (Europees) BE2500003
Galgebossen op de Ferrariskaart

De Galgebossen zijn een bos op de grens tussen Poperinge, Elverdinge en Vlamertinge. Het is een recreatiegebied en heeft een oppervlakte van 111 hectare. Het wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos en is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-habitatrichtlijngebied 'West-Vlaams Heuvelland'.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het natuurgebied is een overblijfsel van een veel uitgestrekter bos dat van de 9e tot de 11e eeuw vrijwel geheel ontgonnen is. Tot in de 18e eeuw fungeerde het bos ook als galgenveld.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog bleven de bossen, in tegenstelling tot andere bosgebieden, gespaard omdat ze een rustgebied vormden voor Britse soldaten. Er was een barak waar Anglicaanse erediensten werden gehouden, en er was een bioscoopzaaltje. Een nabijgelegen hoeve, de tegenwoordige Hospitaalhoeve, deed dienst als hospitaal. De Plank Road leidde naar het centrum van Vlamertinge en hierlangs trokken de soldaten naar het front. Aan de rand van het bos ligt het Hagle Dump Cemetery.

Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

Tot de flora behoren gulden sleutelbloem, slanke sleutelbloem, grote muur, kruipend zenegroen, gewone salomonszegel, kleine maagdenpalm, echt duizendguldenkruid, dubbelloof, fraai hertshooi en liggend hertshooi. Er zijn 24 soorten dagvlinders waargenomen, waaronder eikenpage, kleine ijsvogelvlinder en hooibeestje. Verder zijn er vele vogels, diverse zoogdieren en amfibieën als: gewone pad, alpenwatersalamander, kleine watersalamander, kamsalamander, bruine kikker en groene kikker.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]