Gebruiker:Betwetter/Rhyhorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rhyhorn
Pokémon
Nationaal
Weezing - Rhyhorn (111) - Rhydon
Japanse naam Sihorn (サイホーン)
Evolutie van geen
Evolueert naar Rhydon
Generatie Eerste
Soort Neushorn Pokémon
Evolutielevel Basis
Type Grond / Steen
Hoogte 1 m
Gewicht 115 kg
Eigenschap Lighting Rod
Rock Head
Lijst van Pokémon

Rhyhorn (Origineel Japans: サイホーン, Sihorn) is een neushoornachtige Pokémon. De naam Rhyhorn is een porte-manteau van "Rhinocerus" en "Horn". Het is een eerste generatie Pokémon en verscheen voor het eerst in de Safari Zone van de Kanto-regio in Pokémon Rood en Blauw. Rhyhorn is van het dual-type Grond en Steen en is te vinden op ruig terrein met veel rotsblokken. Ze zijn zeer kwetsbaar voor water en gras aanvallen. Rhyhorn is een viervoeter en zijn lichaam bestaat uit grijze harde gesteente. Een Rhyhorn is bekend voor zijn fysieke kracht en zowel zijn offensieve als defensieve vaardigheden.[1] De fysieke kracht van een Rhyhorn vind zijn oorsprong in zijn skelet. Zijn botten zijn 1000 keer harder dan die van een mens.[2] Vanaf level 42 kan Rhyhorn evolueren in Rhydon. Dit was zijn laatste en enige evolutie tot de introductie van Rhyperior in de vierde generatie van Pokémon.

Verschijningen[bewerken | brontekst bewerken]

Spellen[bewerken | brontekst bewerken]

Generatie I[bewerken | brontekst bewerken]

In Pokémon Rood en Blauw kan een Rhyhorn alleen gevangen worden in de Safari zone.[2] In Pokémon Geel is het ook in het wild te vinden in de Cerulean Cave. Deze eerste generatie Pokémon spellen zijn oorspronkelijk uitgebracht voor de Game Boy. Rhyhorn verschijnt ook in de nevenspellen Pokémon Pinball en Pokémon Trading Card Game die uit zijn gekomen voor de Game Boy Color.

Generatie II[bewerken | brontekst bewerken]

In Pokémon Gold, Silver en Pokémon Crystal kan Rhyhorn gevonden worden op de Victory Road in de Kanto regio. De speler krijgt pas toegang tot de Kanto regio na het verslaan van de Elite 4 in de Johto regio.[3] In deze generatie werden ook de shiny pokemon geintroduceerd. De shiny variant van Rhyhorn heeft een brons kleur in plaats van zijn originele grijs.[4] Deze tweede generatie Pokémon spellen zijn oorspronkelijk uitgebracht voor de Game Boy Color.

Rhyhorn verschijnt niet in de nevenspellen van deze generatie buiten Japan. Hij verschijnt wel in Pokémon Card GB2: Here Comes Team GR! dit is een vervolg op Pokémon Trading Card Game en was exclusief in Japan verkrijgbaar.

Generatie III[bewerken | brontekst bewerken]

In Pokémon Ruby, Sapphire, Emerald, FireRed en LeafGreen is Rhyhorn alleen te vangen in de Safari Zone. Deze derde generatie Pokémon spellen zijn oorspronkelijk uitgebracht voor de Game Boy Advance. Om Rhyhorn te gebruiken in de twee GameCube games van deze generatie: Pokémon Colosseum en Pokémon XD: Gale of Darkness moet de speler ruilen met de handheld spellen van deze generatie.

Rhyhorn verscheen in deze generatie in alle nevenspellen die zijn uitgekomen. In Pokémon Pinball: Ruby & Sapphire voor de Game Boy Advance kwam Rhyhorn voor in de Safari Zone (Ruby veld). In Pokémon Link! voor de Nintendo DS was Rhyhorn te verkrijgen in verschillende spelmodi, waaronder Endless level 39. In de spellen Pokémon Mystery Dungeon: Blue Rescue Team en Red Rescue Team voor de Game Boy Advance en Nintendo DS is Rhyhorn te verkrijgen op een reeks van verschillende levels[5]: Frosty Grotto (1F-4F), Southern Cavern (31F-39F), Wish Cave (58F-61F), Joyous Tower (58F-61F) en Buried Relic (61F-73F).

Generatie IV[bewerken | brontekst bewerken]

In Pokémon Diamond, Pearl en Platinum voor de Nintendo DS is Rhyhorn in het wild te vangen op Route 227 en Stark Mountain.[6] In Platinum is het ook mogelijk om een Rhyhorn te vangen op Route 214 en de Victory Road. In de remakes van deze generatie Pokémon HeartGold en SoulSilver voor de Nintendo DS is Rhyhorn in het wild te vinden op de Victory Road en in de Safari Zone. Het is ook mogelijk om een Rhyhorn te verkrijgen door een Bronsly te ruilen met Brock bij Diglett's Cave.[7]

In de nevenspellen Pokémon Mystery Dungeon: Explorers of Time, Explorers of Darkness en Explorers of Sky voor de Nintendo DS verschijnt Rhyhorn in Shimmer Hill (1F-17F) en Northern Desert (8F-15F). Rhyhorn komt ook voor in Pokémon Ranger: Shadows of Almia voor de Nintendo DS en de Wii U Virtual Console en in het WiiWare spel Pokémon Rumble.

In deze generatie werd Rhyperior geïntroduceerd als een extra evolutie in de evolutie keten van Rhyhorn.[8]

Generatie V[bewerken | brontekst bewerken]

In de vijfde generatie spellen komt Rhyhorn alleen in het wild voor in Pokémon White voor de Nintendo DS en alleen door te ruilen is het mogelijk om een Rhyhorn in Pokémon Black te verkrijgen. In het vervolg Pokémon Black 2 en White 2 komt Rhyhorn niet in het wild voor. Het is wel mogelijk om er een te verkrijgen door te ruilen met de NPC Curtis of Yancy in Nimbasa City. Rhyhorn was ook te verkrijgen in Pokémon Dream World, deze dienst is echter op 14 januari 2014 offline gehaald.

Rhyhorn verschijnt in de nevenspellen Pokémon Rumble Blast voor de Nintendo 3DS, Pokémon Conquest voor de Nintendo DS en Pokémon Rumble U voor de Wii U van de vijfde generatie.

Generatie VI[bewerken | brontekst bewerken]

In Pokémon X en Y voor de Nintendo 3DS is Rhyhorn in het wild te vinden in de Glittering Cave. In de remakes Pokémon Omega Ruby en Alpha Sapphire voor de Nintendo 3DS is Rhyhorn alleen te vinden in de Safari Zone net als in de oorspronkelijke spellen. In Pokémon X en Y verscheen Rhyhorn Racing als een easter egg. Junichi Masuda de medeoprichter van van Game Freak gaf aan dat dit een indicatie is van zijn wens om de race genre te betreden met Pokémon.[9]

Rhyhorn verschijnt in de nevenspellen Pokémon Link: Battle voor de Nintendo 3DS, Pokémon Shuffle voor de Nintendo 3DS. iOS, iPadOS en Android en Pokémon Rumble World voor de Nintendo 3DS.

Generatie VII[bewerken | brontekst bewerken]

In Pokémon Sun en Moon voor de Nintendo 3DS en de vervolg spellen Pokémon Ultra Sun en Ultra Moon is Rhyhorn in het wild te vinden op Blush Mountain. Rhyhorn verschijnt ook in het nevenspel Pokémon Rumble Rush voor de iOS en Android.

Generatie VIII[bewerken | brontekst bewerken]

Rhyhorn verschijnt in Pokémon Sword en Shield en in de Isle of Armor uitbreiding voor de Nintendo Switch. In de remakes Pokémon Brilliant Diamond en Shining Pearl voor de Nintendo Switch is Rhyhorn in het wild te vangen op Route 227 en Stark Mountain net als in de oorspronkelijke spellen. Rhyhorn verschijnt ook in Pokémon Legends: Arceus. De achtste generatie kent geen nevenspellen.

Generatie IX[bewerken | brontekst bewerken]

Het is nog onbekend of Rhyhorn beschikbaar zal zijn in de aankomende spellen Pokémon Scarlet en Violet.

Pokémon GO[bewerken | brontekst bewerken]

Rhyhorn is aanwezig in Pokémon GO sinds de alle eerste versie van het spel dat uitkwam op 6 juli 2016. In Pokémon GO heeft Rhyhorn 25 candies nodig om te evolueren naar Rhydon. De laatste evolutie stap Rhyperior kwam pas uit op 14 november 2018, om een Rhydon te laten evolueren heeft de speler een Sinnoh Stone nodig. Voor de community day in februari 2020 starten Niantic een populariteitswedstrijd en liet de fans kiezen welke shiny variant als volgende uit zou komen. De winnaar was Rhyhorn.[4][10]

Anime[bewerken | brontekst bewerken]

Serie[bewerken | brontekst bewerken]

In de Pokémon anime verschijnt Rhyhorn voor het eerst in de aflevering De Vuurpokémon Atleet, waar een aantal Rhyhorns aanwezig zijn op de Laramie Ranch.[11] In de aflevering De Geheimzinnige Tuin Van Bulbasaur vecht Ash met zijn Bulbasaur tegen een Rhyhorn van een andere trainer, de Rhyhorn verliest dit gevecht.[12] Een unieke variant van Rhyhorn verschijnt in de aflevering De Roze Pokemon, het is de eerste pokémon dat Ash en zijn vrienden tegenkomen op Pinkan eiland. Deze Rhyhorn heeft een roze kleur dat het heeft verkregen door het eten van Pinkan bessen.[1]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Rhyhorn komt voor in de allereerste Pokémon film Pokémon de film: Mewtwo tegen Mew[13] dat in Nederland uitkwam op 20 april 2000. Een van de gekloonde Pokémon van Mewtwo is een Rhyhorn.

Manga[bewerken | brontekst bewerken]

Rhyhorn verschijnt voor het eerst in chapter 7 van de manga Pokémon Adventures. De protagonist Red en Misty raken verdwaald in een grot waar ze Team Rocket te lijf lopen. Een van de Team Rocket leden heeft zijn Rhyhorn buiten zijn Pokéball.[14]

Evolutieketen[bewerken | brontekst bewerken]

RhyhornRhydonRhyperior[a]

Ruilkaartenspel[bewerken | brontekst bewerken]

Rhyhorn verscheen op 19 verschillende kaarten sinds zijn debuut in de Jungle uitbreidingsset. In het ruilkaartenspel heeft Rhyhorn het kaart type fighting.[b]

Herdruk Primal Clash Jungle
Kaart Type Uitbreidingset Zeldzaamheid Nummer Engelse Release
Rhyhorn Fighting Jungle Common 61/64 1999-06-16
Rhyhorn Fighting Base Set 2 Common 90/130 2000-02-24
Rhyhorn Fighting Legendary Collection Common 90/110 2002-05-24
Rhyhorn Fighting Skyridge Common 91/144 2003-05-12
Rhyhorn Fighting EX Hidden Legends Common 70/101 2004-06-14
Rhyhorn Fighting EX Emerald Common 62/106 2005-05-09
Rhyhorn Fighting Diamond & Pearl Common 95/130 2007-05-23
Rhyhorn Fighting Supreme Victors Common 122/147 2009-08-19
Rhyhorn Fighting XY Common 60/146 2014-02-05
Rhyhorn Fighting Primal Clash Common 74/160 2015-02-04
Rhyhorn Fighting Latios Half Deck Common 15/30 2015-04-29
Rhyhorn Fighting Latios Half Deck Common 23/30 2015-04-29
Rhyhorn Fighting McDonald's Collection 2015 Common 8/12 2015-11-27
Rhyhorn Fighting Generations Common 49/83 2016-02-22
Rhyhorn Fighting Burning Shadows Common 65/147 2017-08-04
Rhyhorn Fighting Unbroken Bonds Common 92/214 2019-05-03
Rhyhorn Fighting Unbroken Bonds Common 93/214 2019-05-03
Rhyhorn Fighting Sword & Shield Common 096/202 2020-02-07
Rhyhorn Fighting Sword & Shield Common 097/202 2020-02-07
Brock's Rhyhorn Fighting Gym Heroes Rare 22/132 2000-08-14
Brock's Rhyhorn Fighting Gym Heroes Common 70/132 2000-08-14
Blaine's Rhyhorn Fighting Gym Challenge Common 65/132 2000-10-16
Team Magmas's Rhyhorn Fighting EX Team Magma vs Team Aqua Uncommon 38/95 2004-03-15
Team Magmas's Rhyhorn Fighting EX Team Magma vs Team Aqua Common 67/95 2004-03-15
Team Magmas's Rhyhorn Fighting EX Team Magma vs Team Aqua Common 68/95 2004-03-15