Gebruiker:Chescargot/Bas Chamuleau

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

S.J.J. (Bas) Chamuleau (Kwadendamme, 1947) is een Nederlandse bouwkundige en amateurarcheoloog, actief met het historisch onderzoek en het in kaart brengen van Zeeuwse dijken. Hij heeft in 2020 de historische Dijkenkaart van Zeeland gepubliceerd, waarin alle Zeeuwse dijken beschreven worden.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Chamuleau werkte als bouwkundig adviseur bij de gemeenten Kapelle en Reimerswaal. Hij bestudeerde sinds begin jaren 1980 het ontstaan van het Zeeuwse landschap, met daarin de bijzondere aandacht voor de bedijkingsgeschiedenis. Hij werd omstreeks 2007 lid van de AWN afdeling Zeeland en van de Heemkundige kring de Bevelanden.

In samenwerking met Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ, thans Erfgoed Zeeland) heeft Chamuleau sinds 2009 dijkenonderzoek uitgevoerd zoals aangegeven in de Provinciale Onderzoeksagenda Archeologie voor Zeeland en daarbij als vrijwilliger in de archeologie samengewerkt met diverse onderzoeksbureaus.

Toen rond het eerste decennium in de 21e eeuw het debat over de ontpoldering van de Hedwigepolder op gang kwam, meende Chamuleau, toen als medewerker van het project Binnendijken van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland, een toen ruim 800-jarige veendijk in de slikken voor de Scheldedijk van de Hedwigepolder ontdekt te hebben. Aannemende dat de dijk een waardevol monument van de Zeeuwse strijd tegen het water was, dat bescherming van de provincie verdiende, achtte hij het mogelijk dat de plannen voor ontpolderen van de Hedwigepolder definitief van tafel konden worden geveegd.[1][2] Later bleek echter dat de veendijk al sinds 1976 bekend was en werd deze dijk niet in de SCEZ-database opgenomen.[3] Ondanks vertraging door het publiek debat liep het eerste water in 2022 de Hedwigepolder in.

In de periode van 2016 tot 2020 heeft Chamuleau data en historie van alle Zeeuwse dijken verzameld,[4][5] hetgeen tot de publicatie van de Dijkenkaart van Zeeland heeft geleid.[6][7]

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Chamuleau heeft diverse publicaties op zijn naam staan in onder andere regionale periodieken en het Tijdschrift voor de archeologie Westerheem en het Tijdschrift voor de Waterstaatgeschiedenis.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Categorie:ArcheoloogCategorie:Bouwkundige