Naar inhoud springen

Gebruiker:Chescargot/Commonsvlag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een kladblokversie voor het aanstaande lemma Commonsvlag. Het wordt geschreven naar aanleiding van een verzoek op VRT.
Vlag van Commons
Chescargot/Commonsvlag
Details
Gebruik logovlag
Ontwerper Natascha Hagenbeek, Vincent Bogers, Theun Okkerse
Kleuren dieppaars op witte achtergrond
Jurisdictie Commons
Portaal  Portaalicoon   Vlaggen en wapens

De Commonsvlag of Commonersvlag (2022) is een onofficieel logovlag waarmee beoogd wordt de commons te verenigen en een gezicht te geven aan de Commoners, een wereldwijde burgerbeweging. De vlag heeft op een witte achtergrond dieppaarse rimpels dat het rimpeleffect van de beweging visualiseert.

De vlag is het product van een samenwerking tussen de kunstenaar Natascha Hagenbeek, vlaggendeskundige Theun Okkerse, grafisch vormgever Vincent Bogers, andere commoners en gemeente Amsterdam.

Betekenis[bewerken | brontekst bewerken]

Commons hebben vele gezichten, werken lokaal en zijn daardoor versnipperd. Door het uithangen van de vlag kan gezien worden waar de commoners zijn en hoe groot de beweging is. De vlag is tevens een eerbetoon aan de pionieren en commoners die zich inzetten voor verandering en duurzaamheid en die aan alternatieven werken in een neoliberale samenleving. Het bekrachtigt de transitie die door de commoners op gang is gebracht.[1][2]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Portret van Willem II van der Marck Lumey tijdens de inname van Den Briel (1572).

De Commonsvlag is geïnspireerd op een oude geuzenvlag uit 1572, die volgens vlaggendeskundige Theun Okkerse door de Geuzen gebruikt zou zijn ten tijde van de inname van Den Briel: op de achtergrond van een portretschilderij van Willem II van der Marck Lumey tijdens de bewuste gebeurtenis zijn namelijk zwart-wit gestreepte vlaggen te zien die in de vlucht, het uitwaaiende deel van de vlag, afgerond zijn.[1]

De vlag is een combinatie van een vliegwiel en een piratenvlag. Het is wit met dieppaarse strepen die het rimpeleffect van de burgerbeweging vormen. De kleine C staat voor Commons en de diverse commons-gerelateerde termen die met een C beginnen. De dieppaarse kleur symboliseert het oneindige van het universum en de groeiende rimpels verbeelden het toenemende effect van verandering.[3]

Context[bewerken | brontekst bewerken]

De vlag in parade op weg naar het Stopera

Alternatieven voor het energie-, woon- en voedselsysteem krijgen in de eerste decennia van de 21e eeuw een steeds belangrijker rol in de maatschappij. Dergelijke ‘collectieven’ functioneren niet vanuit bestaande marktmodellen van overheid, maar als commons. Dit is dezelfde traditie waaruit bijvoorbeeld de 'gemeente’ en waterschappen ooit ontstonden.

Hagenbeek stelt dat commons een belangrijke rol spelen in de noodzakelijke transitie die gaande is. Volgen haar geven Commons vorm aan nieuwe visies op het gebied van bijvoorbeeld economie, wonen, voedsel of energie.

... De Commonersvlag visualiseert de grootte van de beweging en bekrachtigt deze transitie. ...

In de zomer van 2022 werd in Amsterdam de vlag middels een parade vanaf het Nationaal Monument op de Dam naar de Stopera gebracht waar gemeenteraadslid Imane Nadif de vlag in ontvangst nam.[4][5]

Het logo van de Constitutie voor de Commons is gebaseerd op het vlagontwerp van Hagenbeek.[6]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Appendix[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen en referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b K, Jurre; Zhilin, Sergei; Loon, Nathalie van, Een eigen commonsvlag met een hoopvolle boodschap. openresearch.amsterdam (27 mei 2024).
  2. Koetsier, Sasja, Activistisch landschap in de Stopera. Amsterdam Alternative (29 juni 2022).
  3. (en) A common flag could strenghten the movement. Common In.
  4. Putten, Marja van, Dit is Common-In. Woonwerkpand Tetterode (25 augustus 2022).
  5. Opening tijdlandschap in de Stopera: Van wie is de aarde?. Turn Community (21 juni 2022).
  6. Colofon. Constitutie voor de Commons. Geraadpleegd op 9 juli 2024.
  7. Bouwmeester, Commons-vlag wappert in de Le Roy tuin!. Le Roy tuin Heerenveen (29 juni 2022).

Meer lezen[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer artikel min of meer af is, bronnen die in de referenties verwerkt zijn (doorgestreept) hier verwijderen.

Categorie:Logovlag