Gebruiker:Haaftjlv/Donald^handel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Internationale handel

Zoals aangekondigd tijdens de verkiezingscampagne, gaf president Trump in het verlengde van zijn "America First"-agenda van meet af aan blijk van om een protectionistische benadering te prefereren boven de globale trend van vrijhandel. Zo pleitte hij voor een heronderhandeling van de voorwaarden van NAFTA een vrijhandelsovereenkomst tussen de V.S., Canada en Mexico, die in 1994 in werking trad. Trump toonde zich een tegenstander van het Trans-Pacific Partnership (TPP), een vrijhandelsovereenkomst van verscheidene landen die grenzen aan de Grote Oceaan. Kort na zijn aantreden tekende hij een decreet om de V.S. hieruit terug te trekken.

In april 2017 legde hij hogere invoerrechten op aan de Canadese houtindustrie om tegemoet te komen aan de klachten van zuivelproducenten in de staat Wisconsin over het Canadese prijsbeleid voor zuivelproducten. In mei 2017 maakte het kabinet-Trump een overeenkomst met China bekend, waardoor China de import van rundvlees uit de V.S. zullen opvoeren. Ook zou China de goedkeuring van genetisch gemodificeerde producten versnellen. Daartegenover zullen de V.S. de import van gekookt gevogelte toestaan, de export van vloeibaar aardgas naar China aanmoedigen en stilzwijgend Peking's geopolitieke en economische Zijden Route -plan steunen. Aanvankelijk werd de deal door het kabinet-Trump "gigantisch en onovertroffen" genoemd en tegelijk als een gebaar van toenadering tot China beschouwd. Onderzoek van de Financial Times bracht echter naar voren dat de meeste Chinese toezeggingen al deel uitmaakten van reeds bestaand beleid.

Tijdens de G7 Top in Quebec op 10 juni 2018 choqueerde Trump de ministers van de andere landen door te pleiten voor de afschaffing van alle invoerrechten tussen de lidstaten. Donald Tusk, de president van de EU, sprak zijn bezorgdheid erover uit dat Trump daarmee de gereguleerde internationale orde ondermijnde. Trumps suggesties kwamen op na toenemende dreiging met tegenmaatregelen door zijn bondgenoten als het kabinet-Trump de eerder dit jaar aangekondigde verhoging van invoerrechten op staal en aluminium doorzet.

Op het moment van Trumps opmerkingen bedroegen de invoerrechten tussen de V.S., Canada en de EU in de orde van 3 %.

De Canadese premier Justin Trudeau noemde Trumps dreigementen “bijna beledigend”. Hierop reageerde Trumps handelsconsultant Peter Navarro met de uitspraak: ”Er is een speciale plek in de hel voor elke buitenlandse leider, die zich in kwaadwillige diplomatie met president Donald J. Trump begeeft en probeert hem een mes in de rug te steken bij het weg gaan". Vertegenwoordigers van politieke partijen in Washington spraken na afloop van de G7-top hun afkeuring uit over het herroepen door president Trump van zijn handtekening onder de slotverklaring.