Trans-Pacific Partnership

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

 Huidige onderhandelingspartners

 Kandidaat-partners

 Potentiële kandidaten

Het Trans-Pacific Partnership (TPP) (Trans-Pacifisch Partnerschap) is een voorgesteld vrijhandelsverdrag, waarover wordt onderhandeld tussen Australië, Brunei, Canada, Chili, Japan, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Peru, Singapore, en Vietnam.

Onderhandelingen over het ontwerp begonnen in 2005 als Trans-Pacific Strategic Partnership Agreement (TPSEP of P4). De deelnemende landen hoopten de onderhandelingen te kunnen afronden tegen 2012, maar door onenigheid inzake landbouw, intellectuele eigendom, en diensten en investeringen sleept het proces tot op vandaag aan.

Op 12 november 2011 gaven de (toen negen) partnerlanden aan dat het TPP was bedoeld "om handel en investeringen te bevorderen tussen de TPP partners, innovatie, economische groei en ontwikkeling te stimuleren, en banen te scheppen."

Oppositie tegen het vrijhandelsverdrag komt van onder meer gezondheidswerkers, milieuactivisten, vakbonden, privacy-experts en verkozen politici. Zij maken vooral bezwaar tegen de geheimhouding bij de onderhandelingen en de draagwijdte van het verdrag.[1][2] Deze controverse is gelijklopend met die ten aanzien van andere handelsverdragen waarbij de VS zijn betrokken, zoals TTIP, CETA, NAFTA, enz.

Details van het ontwerpverdrag werden gelekt door Wikileaks.[3][4][5]

Op 4 februari 2016 werd het verdrag officieel getekend in Auckland.[6]

Op 23 januari 2017 tekende president van de Verenigde Staten Donald Trump een executive order waarmee hij de VS terugtrok uit het TPP-handelsverdrag. Daarmee kwam hij een verkiezingsbelofte na.[7] Eerder had ook al de Vietnamese premier besloten de ratificatie van het TPP-handelsverdrag stop te zetten, vanwege met name de politieke ontwikkelingen in de VS.[8] Onder de regels, zou TPP in werking treden als landen met minimaal 85% van het totale bruto nationaal product (bnp) van de 12 deelnemers, zouden instemmen met de regels.[9] De VS alleen vertegenwoordigd 60% van het bnp waarmee de kans op slagen nul zou zijn onder Trump.

In maart 2017 nam Japan het initiatief TPP nieuw leven in te blazen, maar nu zonder de deelname van de Verenigde Staten. Japan wil met de tekst die reeds op tafel lag, verder onderhandelen met de 11 andere landen.[9]

Externe links[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Wikinieuws Wikinieuws heeft een nieuwsartikel over dit onderwerp: Trump zegt TTP op.