Gebruiker:LeanderYese/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is het persoonlijke kladblok van LeanderYese.
Een kladblok is een subpagina van iemands gebruikerspagina. Het dient als testruimte voor de gebruiker en om nieuwe artikelen of langere toevoegingen aan bestaande pagina's voor te bereiden.

Let op: je kladblok opslaan gaat met de knop 'publiceren'. De pagina wordt daarmee nog niet in de openbare encyclopedie geplaatst en blijft een kladpagina. De kladblokpagina is wel zichtbaar (voor iedereen die wat meer van Wikipedia) en mag dus geen onoorbare dingen te bevatten.

Het is, ook in een kladblok, uitdrukkelijk niet toegestaan om zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal van derden te publiceren.
Enkele handige links: Spiekbriefje | Snelcursus

Andere testplaatsen: De algemene zandbak | De probeerpagina van de snelcursus | De sjabloonzandbak

Hieronder een proefje over het onderwerp Slag bij Veere in 1809


Slag bij Veere
Onderdeel van de Walcherenexpeditie
Datum 1809
Locatie Zeeland
Resultaat De overwinning is geboekt door de Fransen en de Nederlanders
Strijdende partijen
Frankrijk
Koninkrijk Holland
Verenigd Koninkrijk
Leiders en commandanten
Lodewijk I van Holland
Jean-Baptiste Bernadotte
Jean-Baptiste Dumonceau
John Pitt, 2nd Earl of Chatham
Richard Strachan


De macht van Napoleon Bonaparte.[bewerken | brontekst bewerken]

Napoleon Bonaparte was onder Robespierre brigadegeneraal, maar Robespierre had hem meegesleurd in zijn val. Maar hij sloeg in koele bloede een volksopstand neer. Als beloning werd hij benoemd tot opperbevelhebber van de binnenlandse strijdkrachten. Ook bracht hij als 27 jarig jongetje orde en discipline terug in de legers. Toen hij het veel sterkere Oostenrijkse leger op een keer versloeg, was zijn positie gevestigd. Hij had een honger naar macht, en had als droom heel Europa te veroveren en te beheren.

Waarom een slag bij Veere?[bewerken | brontekst bewerken]

De slag bij Veere (Walcheren, Zeeland) hoorde bij de Invasie van Walcheren. De Britten vielen Holland aan omdat ze bang waren voor de Fransen, die in die tijd Holland bezet hielden. Het was een hevige slag , soldaten stierven bij bosjes. Niet alleen door kanonnenvuur, maar ook door ziektes als malaria. Maar niemand won de slag bij Veere. Voor de Britten was de hele geschiedenis een blamage. Het leidde tot een parlementaire enquête en er rolden koppen in Engeland. Een geschiedenis om snel te vergeten en dat is eigenlijk ook gebeurd. Mede hierom weet (bij) niemand iets over de Slag bij Veere

“Benodigdheden” Slag bij Veere[bewerken | brontekst bewerken]

31.000 infanteristen verdeeld over bataljons van 36 verschillende regimenten en twee bataljons van het King's German Legion. Dan waren er de gardebrigade van bijna 2900 man en ruim drieduizend artilleristen bestaande uit een detachement rijdende artillerie, zestien artilleriecompagnieën te voet en ruim duizend stukrijders. Tenslotte kwamen nog 2600 cavaleristen, waaronder zes regimenten zware en lichte dragonders.

Literatuurlijst[bewerken | brontekst bewerken]

De Engelse inval in Zeeland 1809.[bewerken | brontekst bewerken]

door Drs. J. G. Kerkhoven,conservator

afdeling III "Uniformen, vaandels etc."

eindredactie: Drs. J. van Eyk

Link:

Zeeland 1809[bewerken | brontekst bewerken]

Landingen door het Engelse leger


Link: