Gebruiker:Mathildevdbrink/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Hans Kentie (Leerdam, 15 November 1946) is een grafisch ontwerper


Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Hans ging van 1963 tot 1966 naar de School voor de Grafische Vakken. Hij ging één dag naar school en de overige dagen werkte hij bij drukkerij en uitgeverij J. Noorduijn en Zoon in Gorinchem. Na deze dagopleiding heeft hij nog drie jaar de avondopleiding Grafisch Ontwerpen gevolgd.

Na de opleiding aan de Grafische School in 1969 ging Hans Kentie werken als grafisch ontwerper bij Technische Uitgeverij Stam in Culemborg tot 1971. Na twee jaar heeft hij de overstap gemaakt naar het Staatsdrukkerij en -uitgeverijbedrijf (Sdu) in Den Haag. Sdu was uitgever van het parlementaire drukwerk en publicaties van de ministeries. In 1978 werd hij bedrijfsontwerper bij Grontmij NV in De Bilt.

In 1970 trouwde hij en werd hij vader van twee zoons.

Hans Kentie verhuisde in 1979 van Gorichem naar Leusden en had een eigen ontwerpbureau in een van de Eurowoningen van architect Henk Klunder. Rond 1986 startte hij als zelfstandig grafisch ontwerper en adviseur in Leusden.

De digitale inbreng in zijn ontwerpen rond 1994 kwam van zijn zoon Ward, die na zijn studie aan het Grafisch Lyceum Utrecht in de studio van Kentie ging werken. In 2013 nam hij deze studio ook over.

Grafisch ontwerpen (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

In 1986 was Hans Kentie hoofdprijswinnaar van de kalenderwedstrijd van het grafisch weekblad Graficus met zijn Mondriaankalender Wisselwerking voor het Haags Gemeentemuseum en Grontmij N.V. De Bilt. Deze kalender is opgenomen in meerdere museumcollecties.

In 1992 gebruikte Hans Kentie voor de kennismakingsbrochure van Alons & Partners, een adviesbureau voor verandering in Den Haag, het kalligrafische werk van beeldend kunstenaar Yvonne Kracht om in woord en beeld aansluiting te zoeken bij de mentaliteit en werkwijze van het bureau. Het logo is opgenomen in Graphis Logo 2, waarin de 500 meest innovatieve logo’s ter wereld zijn opgenomen.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties over Hans Kentie verschenen in nationale en internationale vak- en dagbladen en designboeken o.a. Compres, Graficus, Adformatie, Print Buyer, Items, Trouw, de Volkskrant, High Quality (D), Graphis Poster, Graphis Logo, Graphis Design en Graphis Annual Reports (CH).

Jazz[bewerken | brontekst bewerken]

Muziek is ook een grote inspiratiebron voor Hans Kentie. Vanaf zijn 15e speelt hij tenorsax. Hij speelde in de big band van jazzsaxofonist Gijs Hendriks die in 1972 de Wessel Ilcken Prijs won. Hans heeft veel inspiratie opgedaan in de jazzscene, vooral van de improviserende en meer abstracte avant-garde. Hij bezocht New York en liep daar het hele jazzcircuit af, hij heeft toen ook met jazzdrummer Max Roach die met Art Blakey en Kenny Clarke wordt beschouwd als een van de pioniers van de bebop een langdurige ontmoeting gehad.

Bronvermeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

[1]Hans Kentie over vertellend ontwerpen door Piet Augustijn

[2]Biografische gegevens bij het RKD

  1. Augustijn, Piet, Hans Kentie : Vertellend ontwerpen - PDF Free Download. docplayer.nl (1 januari 2016). Geraadpleegd op 1 december 2020.
  2. Ontdek grafisch ontwerper Hans Kentie. rkd.nl. Geraadpleegd op 1 december 2020.