Naar inhoud springen

Gebruiker:PPP/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Buslijn 31/41 is een aanduiding voor de ringbuslijn in Katwijk, die werd uitgevoerd onder twee lijnnummers: 31 en 41. De lijnen 31 en 41 zijn van oudsher streekdiensten naar Leiden-Zuidwest; lijn 41 is later aan de Leidse kant verlegd naar Leiderdorp. De dienst wordt uitgevoerd door Connexxion. Met ingang van 14 december 2008 zijn deze lijnen vervangen door lijnnummers 36 en 37, die een andere route rijden.

In 1999 was besloten de afzonderlijke lijnen 31 en 41 aan elkaar te koppelen, en op die manier een ringlijn te creëren. Bij het eindpunt Vuurbaakplein wordt lijn 31 altijd lijn 41 en andersom, zodat passagiers gewoon kunnen blijven zitten. Op die manier kon het stadsvervoer in Katwijk worden verbeterd zonder nieuwe buslijnen te openen. Hoewel sprake is van een ringlijn, ontmoetten de beide lijnen elkaar op vier punten, en wordt het traject Oegstgeesterweg - Sandtlaan samen gereden.

De route[bewerken | brontekst bewerken]

N.B. Omdat de route van de gekoppelde lijn vrij lang is, worden enkel de haltes binnen Katwijk vermeld.

Belangrijke bestemmingen aan deze route[bewerken | brontekst bewerken]

Centrum Halte: Brittenburg
FloraHolland Halte: Fredriksoord
Raadhuis Halte: Raadhuis
Spinozahuisje Halte: Spinozalaan
Strand Haltes: Jan Tooropstraat; Brittenburg; Vuurbaakplein

De eerste twee ochtendritten van lijn 41 richting Vuurbaakplein reden niet de gehele route, maar hadden hun beginpunt bij de halte Duinoord.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Lijn 41 is feitelijk de oudste openbaarvervoerverbinding van Katwijk[bron?]; deze rijdt nagenoeg dezelfde route als voorheen de Blauwe Tram en daarvoor de stoomtram van de RSTM. Ook nadat de tram vervangen was door de bus, is deze lijn lange tijd hetzelfde gebleven. Lijn 31 is pas later ingesteld, en heeft lange tijd los van lijn 41 gereden. Beide bussen reden toen een kwartiersdienst (later teruggebracht tot een twintigminutendienst en vervolgens een halfuursdienst) naar het Vuurbaakplein en terug. In 1999 werden de lijnen gecombineerd, waardoor in Katwijk een ringlijn ontstond.

Bij de samenvoeging van de streeklijnen 31 en 41 reed lijn 31 door de wijk Fredriksoord (route via Christinalaan) en lijn 41 langs de Splitsing. Bovendien reed lijn 31 via de Boshuysenstraat in de wijk Steenoven, en niet door de Zanderij. Lijn 41 reed na het Raadhuis door de Tramstraat en de Koningin Wilhelminastraat (vroegere eindpunt van de Blauwe Tram) naar het Vuurbaakplein, en in tegengestelde richting door de Secr. Varkevisserstraat richting Raadhuis. In 2000 kwam hier verandering in. In Rijnsburg werden de routes omgedraaid: lijn 41 ging door Fredriksoord rijden en lijn 31 via de Splitsing. Bovendien reed lijn 41 niet langer door de Tramstraat en de Varkevisserstraat, maar ging in beide richtingen over de Meeuwenlaan en de Parklaan naar het Vuurbaakplein, en kwam hierdoor niet meer langs het centrum (om daar als lijn 31 na het Vuurbaakplein alsnog naartoe te gaan). Hiermee kwam, na 119 jaar, een einde aan een verbinding tussen de Koningin Wilhelminastraat en Rijnsburg.

In 2004 wijzigde de route drastisch aan de 31-zijde, doordat niet langer via de Boshuysenstraat werd gereden, maar door de nieuwe wijk Zanderij, via het Raadhuis naar de Biltlaan, en vanaf daar de oude route richting centrum. Deze route wordt nu nog steeds gereden.

2008[bewerken | brontekst bewerken]

Met ingang van 14 december 2008 zijn de lijnen 31 en 41 opgeheven en vervangen door de lijnen 36,37 en 38. Lijn 37 en 38 rijden via een verschillende route door Katwijk aan Zee en daarna dezelfde route door Valkenburg naar Leiden en lijn 36 rijdt via Rijnsburg naar Leiden.

2012[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 9 december 2012 is de dienstregeling overgenomen door Arriva Personenvervoer Nederland, met drastische wijzingen zoals andere busnummers, andere routes en minder ritten, die soms ook korter zijn, tussen Katwijk en Leiden.