Gebruiker:Paul-MD/Klara's top 100-overleg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Andere presentatie?[bewerken | brontekst bewerken]

Bij drie van de vijf jaren die worden behandeld, wordt alleen een top-10 gegeven. (Ook van 2007 lijkt alleen een top-10 aanwezig te zijn.) Misschien is het overzichtelijker om dat voor álle jaren te doen. Voordeel is dat je dan een tabel kunt maken, waarin in een oogopslag de 'stijgers', de 'dalers' en de 'nieuwkomers' in de top-10 te zien zijn.

Ik heb een poging ondernomen. Daarbij heb ik de titels van enkele composities aangepast aan de titels van de bijbehorende Wikipedia-artikelen. Bij Barber en De Boeck heb ik gekozen voor de oorspronkelijke titels van de werken.

Bij de tabel kunnen uiteraard de teksten die bij de verschillende jaren staan, opgenomen worden.

  • Vraag 1: zijn de gegevens van 2010 nog ergens te vinden?
  • Vraag 2: kan je een kolom zodanig sorteren, dat nummer 1 op de eerste regel staat, nummer 2 op de tweede regel enz. Nu worden na het sorteren éérst de 'lege' nummers gegeven, dan pas nummer 1 enz.

Al met al is dit slechts een probeersel. Graag uw commentaar. - Paul-MD (overleg) 25 nov 2013 02:25 (CET)

Componist Titel 2013 2012 2011 2009 2008 2007
Bach, Johann Sebastian Johann Sebastian Bach Matthäus-Passion BWV 244 - Erbarme dich 1 2 2 3 3
Bach, Johann Sebastian Johann Sebastian Bach Matthäus-Passion BWV 244 1
Mozart, Wolfgang Amadeus Wolfgang Amadeus Mozart Requiem 2 4 7 6 6 3
Bach, Johann Sebastian Johann Sebastian Bach Matthäus-Passion - Wir setzen uns mit Tränen nieder 3 3 3 1 1
Bach, Johann Sebastian Johann Sebastian Bach Suite voor cello solo (BWV 1007) - Prelude 4 1 1 2 2
Bach, Johann Sebastian Johann Sebastian Bach Suites voor cello solo (BWV 1007-1012) 2
Allegri, Gregorio Gregorio Allegri Miserere 5 6 5 4 5 9
Mozart, Wolfgang Amadeus Wolfgang Amadeus Mozart Klarinetconcert - Adagio 6 5 4 9 8 7
Part Arvo Pärt Spiegel im Spiegel 7
Pergolesi, Giovanni Battista Giovanni Battista Pergolesi Stabat Mater 8 7 6 5 4 4
Rachmaninov, Sergei Sergei Rachmaninov Pianoconcert nr. 3 - Allegro ma non tanto 9 9 8
Purcell, Henry Henry Purcell Dido and Aeneas - When I am laid in earth 10 9 8 7 9
Beethoven, Ludwig van Ludwig van Beethoven Symfonie nr. 6 "Pastorale" 8
Beethoven, Ludwig van Ludwig van Beethoven Pianoconcert nr. 5 "Keizersconcert" - Allegro 10 7 5
Bach, Johann Sebastian Johann Sebastian Bach Toccata en Fuga in d-moll (BWV 565) 10
De Boeck, August August De Boeck Rhapsodie Dahoméenne 8
Barber, Samuel Samuel Barber Adagio for Strings 10
Fauré, Gabriel Gabriel Fauré Requiem - Pie Jesu 10
Handel Georg Friedrich Händel Messiah 6
Beethoven, Ludwig van Ludwig van Beethoven Symfonie nr. 9 10


Antwoord op: Andere presentatie?[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals je misschien merkt, ben ik een leek als het op Wikipedia-aanpassingen aankomt. Ik heb wel eens een spelfout verbeterd, maar een pagina aanmaken deed ik nog nooit. Ik heb ook nog niet helemaal door of ik hier zomaar mag antwoorden of niet. Voel je vrij om me te verbeteren of uitleg te geven waar nodig. Enkele reacties op je voorstel: 1) Op zich ben ik zeker voorstander van één 'flexibelere' tabel, maar ik vind het jammer dat er info verloren zou gaan. Het klopt dat ik (nog) niet alle lijsten volledig invoerde, omdat ik ze niet bezit. Ik hoop dat - door deze pagina aan te maken - anderen de leemtes op de pagina zouden invullen. Ik zal zelf de radiozender contacteren en vragen naar lijsten. 2) Het zou inderdaad mooi zijn als de kolommen anders gerangschikt werden (niet beginnen met de lege cellen). Als dat niet kan, vrees ik dat de tabel niet echt handig, want niet mooi leesbaar zijn.

Ik ga binnenkort eens op zoek naar andere mogelijkheden om de tabel(len) mooier te presenteren. Bedankt alvast voor je opmerking! baby genius (overleg) 26 nov 2013 21:03 (CET) Edit: Een aantal muziekstukken zijn tijdens sommige edities ook apart, dan weer als geheel opgenomen in de lijst. Ik heb het bv. over de Matthäus-Passion van Bach: soms als geheel, tegenwoordig per deel. Dat wordt ook moeilijk om die in één tabel te gieten en te gaan vergelijken over de jaren heen. baby genius (overleg) 27 nov 2013 00:02 (CET)

Beste baby genius, hartelijk dank voor je reactie. Bij een artikel gaat het volgens mij om twee punten: welke informatie wil je geven en hoe wil je die informatie presenteren. Ik heb het gevoel dat je bij de informatie die jij geeft, kunt opzoeken welke compositie in 2013 op de 43e plaats is gezet en, na een beetje scrollen, welke compositie die plaats bekleedde in 2008. Wil je het scoreverloop van één specifieke compositie weten, dan moet je nogal heen en weer scrollen. Ik chargeer nu een beetje. In de tabel hierboven kan je in een oogopslag zien hoe bijvoorbeeld het Miserere van Allegri in de loop der jaar gescoord heeft.
Welke informatie je wilt geven en hoe die het beste gepresenteerd kan worden, is volgens mij een kwestie van visie en van smaak. Zo geef ik meestal de voorkeur aan compacte informatie boven lappen tekst. Maar het gaat uiteraard primair om de vraag wat je wil vertellen.
Informatie hoeft overigens niet verloren te gaan. Zo kan je een tabel als de bovenstaande gemakkelijk uitbreiden met de nummers 11 t/m 75 resp. 11 t/m 100, als je over die informatie beschikt. Wel wat meer werk, maar goed te doen.
Voor de Matthäus Passion en de cellosuites moest ik inderdaad een oplossing zoeken. Ik heb niet gekeken of er méér composities zijn, die zowel geheel als gedeeltelijk op de lijsten voorkomen. Als dit verschijnsel zich niet al te vaak voordoet, dan is de oplossing hierboven volgens mij te verdedigen.
Ik wacht af wat jouw speurtocht naar andere presentatiemogelijkheden oplevert.
Kijk trouwens ook eens op Overleg:Nummer 1-hits in de Afrekening in 2000.
Hartelijke groet - Paul-MD (overleg) 27 nov 2013 00:41 (CET)