Gele stekelzwam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gele stekelzwam
Hedgehog fungi2.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Agaricomycetes
Orde:Cantharellales
Familie:Hydnaceae
Geslacht:Hydnum
Soort
Hydnum repandum
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gele stekelzwam op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De gele stekelzwam (Hydnum repandum, culinair bekend als Pied de mouton) is een paddenstoel die behoort tot de familie Hydnaceae. De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van paddenstoelen als bedreigd. De schimmel groeit in loof- en naaldbossen. De paddenstoelen, die vaak bij de steel met elkaar vergroeid zijn, verschijnen van juli tot november

De bleekgele, 2 -15 cm grote hoed is in het begin sterk gewelfd en wordt later plat met een kuiltje in het midden. Het vlees is vast en bros. Aan de onderkant is de paddenstoel witachtig tot zalmrood. De onderkant is bedekt met 2-6 mm lange, brosse, witte stekels die aan de stekels van een stekelvarken doen denken.

De cilindrische steel is 4-8 cm lang en heeft een helderder kleur dan de hoed. De paddenstoel heeft een lichte, aangename geur en een peperachtige bij ouder worden iets bittere smaak. Bij beschadiging verkleurt de paddenstoel roestgeel.

Jonge exemplaren zijn goed eetbaar. Er zijn geen giftige paddenstoelen die op deze paddenstoel lijken. Wel kan de gele stekelzwam verward worden met de eveneens eetbare rossige stekelzwam (Hydnum rufescens).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Hydnum repandum op Wikimedia Commons.