Gele tijger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gele tijger
Spilosoma lutea1.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Familie:Erebidae (Spinneruilen)
Onderfamilie:Arctiinae (Beervlinders)
Geslacht:Spilosoma
Soort
Spilosoma lutea
(Hufnagel, 1766)
Rups
Rups
Rups
Rups
Afbeeldingen Gele tijger op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De gele tijger (Spilosoma lutea) is een nachtvlinder uit de familie van de spinneruilen (Erebidae), onderfamilie beervlinders (Arctiinae).

Beschrijving[bewerken]

De voorvleugellengte is 17 tot 22 millimeter. De vleugels van het mannetje zijn geel, die van het vrouwtje lichter tot soms vrijwel wit. Op de vleugels, vooral voor de buitenrand van de voorvleugel, zitten in een schuine dwarsrij zwarte vlekjes. Het achterlijf is geel met zwarte vlekken. De tot 40 mm lange rups is afhankelijk van de ouderdom witachtig tot lichtbruin behaard. Ook de kop is lichtbruin. Het lijf is grijs met een witachtige lengtestreep over de stigmata. De vlinder overwintert als pop in de strooisellaag.

Waardplanten[bewerken]

Waardplanten van de gele tijger zijn vele planten, struiken en bomen, onder andere grote brandnetel, kamperfoelie, framboos, hop, zuurbes, pruim en berk.

Voorkomen[bewerken]

De gele tijger komt voor langs bosranden, op vochtige graslanden en in tuinen. De soort komt voor in het Palearctisch gebied en het Nabije Oosten.

Verspreiding in Nederland en België[bewerken]

In België en Nederland is de gele tijger een gewone soort, die verspreid over het hele gebied voorkomt. De vliegtijd is van half april tot eind augustus in één generatie.

Externe links[bewerken]