Georges Wolinski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wolinski
Wolinski in 2011
Algemene informatie
Volledige naam Georges David Wolinski
Pseudoniem(en) Wolinski
Geboren 28 juni 1934
Geboorteplaats Tunis[1]
Overleden 7 januari 2015
Overlijdensplaats 11e arrondissement van Parijs[1]
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Werk
Genre Strips, cartoons
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Wolinski, pseudoniem van Georges Wolinski (Tunis, 28 juni 1934Parijs, 7 januari 2015), was een Frans striptekenaar en cartoonist. Hij kwam om het leven bij een terroristische aanslag op het hoofdkantoor van Charlie Hebdo, samen met andere collega's.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Georges Wolinski werd in 1934 geboren in de Franse kolonie Tunesië. Zijn moeder was Frans-Italiaans en zijn vader een Pool, beiden van Joodse komaf. Zijn vader overleed toen hij twee jaar oud was. Toen zijn moeder vanwege een behandeling voor tuberculose naar Frankrijk ging, namen zijn grootouders van moeders kant de zorg van hem op zich. Op 13-jarige leeftijd werd hij met zijn hertrouwde moeder herenigd. Op een middelbare school in Briançon leerde hij zijn eerste vrouw Jacqueline kennen met wie hij in 1961 trouwde. Samen kregen ze twee dochters.

Na zijn studies in Parijs begon hij in 1960 te werken als cartoonist voor het satirische blad Hara-Kiri. In 1968 richtte hij met de Franse cartoonist Siné het blad L'Enragé op. Verder maakte hij cartoons voor de Franse tijdschriften Charlie Hebdo en Libération. In 2005 ontving Wolinski de Legioen van Eer, de hoogste Franse onderscheiding, van Jacques Chirac.[2]

Wolinski werd om het leven gebracht op 7 januari in 2015 bij de aanslag op het hoofdkantoor van Charlie Hebdo in Parijs.

Nalatenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Eerbewijzen[bewerken | brontekst bewerken]

In Brugge is sinds december 2022 Wolinski opgericht: een creatieve hotspot met comedy, cartoons, workshops, dans, expo’s, boekvoorstellingen en nog veel meer. Wolinski is vernoemd naar de Franse striptekenaar en cartoonist Georges Wolinski.