Gerald Roethof

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerald Roethof
Gerald Roethof in 2017
Algemene informatie
Geboren Zwolle, 18 augustus 1973
Nationaliteit Nederlands
Beroep Advocaat
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

Ellick (Gerald) Sander Roethof (Zwolle, 18 augustus 1973[1]) is een Nederlandse advocaat met een praktijk in Amsterdam.[2]

Jeugd en studie[bewerken | brontekst bewerken]

Gerald Roethof is geboren te Zwolle, verhuisde op 8-jarige leeftijd met zijn ouders en de rest van het gezin naar Suriname, het geboorteland van zijn vader, en keerde op 18-jarige leeftijd terug naar Nederland.[1] Roethof doorliep het atheneum in Suriname en studeerde rechten aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Op 23-jarige leeftijd begon Roethof in Arnhem als advocaat bij het advocatenkantoor van zijn vader, mr. Max Roethof, en startte op 27-jarige leeftijd zijn eigen kantoor te Amsterdam.

Gerald Roethof beoefent met name het strafrecht. Hij heeft een gemengde praktijk, waarin hij zowel verdachten van winkeldiefstal, bijstandsfraude of huiselijk geweld bijstaat, als cliënten in geruchtmakende en soms ook principiële strafzaken.

In 2010 was Roethof betrokken bij de zaak betreffende de 'Bijenkorf-moeder', die haar baby vanaf de bovenverdieping van de Amsterdamse Bijenkorf naar beneden gooide. Het jaar daarop verdedigde Roethof de verdachte van een dodelijke aanrijding in een door de politie gecreëerde filefuik. Een aantal jaar later, in 2016, was hij betrokken bij de zaak van de vermeende ‘coke-killer’, een dealer die in Amsterdam dodelijke witte heroïne verkocht als cocaïne. In 2017 stond hij de nabestaanden van toerist Mitch Henriquez in Den Haag bij, die door de politie zo hardhandig werd gearresteerd dat hij kwam te overlijden. In hetzelfde jaar verdedigde Roethof de verdachten in het ‘betonschaar-incident’, waar minderjarige verdachten in Arnhem op basis van homofobie een homo-echtpaar aanvielen met een betonschaar. Roethof is sinds 2018 advocaat van Jos B., die in november 2020 werd veroordeeld in de zaak rond de dood van Nicky Verstappen in 1998.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In het najaar 2017 was Roethof, samen met zijn zus en zijn neefje, onderdeel van een docu-serie genaamd De verdedigers, firma Roethof. Docu-/programmamaker Mildred Roethof, zijn oudere zus, volgde de firma een jaar lang in de verschillende zaken die zij in die periode behandelden.

Geralds broer Ronald Roethof en zijn zus Machteld Roethof zijn ook advocaat.

In 2019 werden Roethof en zijn zusters Mildred en Machteld door Coen Verbraak geïnterviewd in het NTR-programma In de beste families[3].