Gerard Hengeveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerard Hengeveld
Hengeveld (links) en Hans Henkemans bij de uitreiking van de Visser Neerlandiaprijs (1964)
Algemene informatie
Geboren Kampen, 7 december 1910
Overleden Bergen, 28 oktober 2001
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep componist
Instrument(en) piano
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Gerard Hengeveld (Kampen, 7 december 1910 - Bergen, 28 oktober 2001) was een Nederlands pianist en componist.

Jeugd en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Hij is zoon van plaatselijk musicus Christiaan Hengeveld en Theodora Tamboer. Gerard Hengeveld begon op vijfjarige leeftijd met pianospelen. Al op tienjarige leeftijd trad hij als solist op met orkest. Hij ging in 1924 studeren aan het Amsterdamse conservatorium en kreeg les van Ulfert Schults en Sem Dresden. In 1928 behaalde hij zijn diploma. Hierna ging hij door met zijn studie en behaalde in 1932 de Prix d'Excellence voor piano en rondde zijn studie af bij Carl Friedberg.

Werkzaamheden als pianist[bewerken | brontekst bewerken]

Hengeveld ging in 1929 werken als hoofddocent piano aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en nam in 1930 Amsterdam eenzelfde functie aan aan het conservatorium daar. Naast zijn docentschap was hij ook actief in Nederland en het buitenland als concertpianist en begeleider. Hij voerde diverse werken van Johann Sebastian Bach uit op zowel klavecimbel als piano en trad regelmatig hiermee op in het Concertgebouw van Amsterdam.

Composities[bewerken | brontekst bewerken]

Als componist was hij zeer actief als auteur van velerlei studiemateriaal bestemd voor het piano-onderwijs. Maar ook componeerde hij een vioolsonate, een cellosonate, diverse liederen en bewerkingen van volksliederen, dansen en muziek voor speelfilms en carillon. Voor zijn pianoconcert ontving hij de Visser Neerlandia-prijs.

Eerblijken en overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

In 1975 werd Hengeveld voor al zijn werk geëerd met een ridderorde. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In later jaren ging hij wonen in het Noord-Hollandse Bergen waar hij op negentigjarige leeftijd overleed. Zijn vrouw Liesbeth Hengeveld-ter Hoeve, ook een begenadigd pianiste, overleed enkele jaren later.[1]

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Gerard Hengeveld speelt Gerard Hengeveld - CD (Label: A&A, releasejaar 1990)

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]