Gerrit Dekzeil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gerrit Dekzeil
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Cornelis Albertus Brak
Alias Gerrit Dekzeil
Bijnaam Cortie
Geboren 6 januari 1910
Overleden 18 augustus 1993
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep zanger
Portaal:  Muziek

Gerrit Dekzeil (ook wel geschreven als Gerrit Dekzijl) was een typetje uit de Nederlandse televisieprogramma's De Fred Haché Show en Barend is weer bezig en de eenmalige kerstshow Waar heb dat nou voor nodig (1973). Dekzeil was het alter ego van acteur en variétéartiest Cornelis Albertus (Cor) Brak (Amsterdam, 6 januari 1910 – aldaar, 18 augustus 1993). Als Gerrit Dekzeil scoorde Brak in 1973 een hit met het nummer Ik ben Gerrit. Dat lied was gebaseerd op de beruchte boef, inbreker en uitbreker Gerrit de Stotteraar.

Loopbaan[bewerken]

Cor Brak was onder de naam Cortie jarenlang een variétéartiest en clown. Dekzeil deed aan wat hij zelf komische acrobatiek noemde en verzorgde kindervoorstellingen. Hij stond bekend als De Vallende Man, omdat hij zich in een act vanaf enkele meters hoogte liet vallen. Met de opkomst van de televisie in de jaren vijftig en zestig kreeg hij steeds minder werk. Wel was hij een enkele keer te zien in een reclamespot en werkte hij voor een figurantenbureau.

Begin jaren zeventig werd Brak door Wim van der Linden en Wim T. Schippers gecast voor de televisieprogramma's De Fred Haché Show en Barend is weer bezig.[1] Als het personage Gerrit Dekzeil of Gerrit de Boef werd Brak plotseling een nationale bekendheid. In de show viel hij op door soms luidkeels "Koppen dicht!" te roepen. Met het nummer Ik ben Gerrit (en ik steel als de raven), geschreven door Schippers, haalde hij in 1973 een top-10-notering in de Nederlandse Top 40. Brak trad op als Gerrit Dekzeil en haalde met zijn volgende single Wat is het leven zonder liefde nog een bescheiden succes. Latere singles behaalden niet de hitparade.

Gerrit Dekzeil was nog enkele keren te zien in Van Oekel's Discohoek. Zijn muziek was midden jaren tachtig regelmatig te horen in het radioprogramma Ronflonflon van Wim T. Schippers, in de rubriek De Onvergetelijke Gerrit Dekzeil.

Zijn laatste jaren leefde hij in Amsterdam-Zuidoost met zijn derde echtgenote, de zangeres Claire Russell (Clara Brak-Smit). Naar aanleiding van zijn overlijden maakte Tineke de Nooij voor het televisieprogramma Tineke's wereld een korte documentaire over zijn leven. Ze was daarvoor onder andere aanwezig bij zijn uitvaart.[2]

Discografie[bewerken]

Singles[bewerken]

  • 1973: Geld, drank en lekkere wijven
  • 1973: Ik ben Gerrit
  • 1974: Wat is het leven zonder liefde / Oh, wat ben ik toch begonnen
  • 1974: Wat moet je daar nou mee? / Wat is het hier gezellig!
  • 1974: Oh vogels
  • 1974: De ballade van Opa
  • 1982: Jij bent alles voor mij

Trivia[bewerken]

  • Zijn echtgenote Claire Russell bracht in 1974 een single uit met de titel Ik ben Klaartje, de gade van Gerrit. De tekst hiervoor werd geschreven door Jan Fillekers.[3]
  • De naam G. Dekzeil is voor het eerst gebruikt in de tweede aflevering van de De Fred Haché Show van 27 januari 1972[4]. Het personage in deze aflevering is een vertegenwoordiger van D'66 en wordt gespeeld door Emile van Konijnenburg, een acteur die ook in enkele andere producties van Wim T. Schippers is te zien.

Externe link[bewerken]