Gerrit Dekzeil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Corty Brak
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Cornelis Albertus Brak
Alias Gerrit Dekzeil
Bijnaam Corty
Geboren 6 januari 1910
Overleden 18 augustus 1993
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Beroep zanger
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Gerrit Dekzeil, (soms geschreven als Gerrit Dekzijl) pseudoniem van Cornelis Albertus (Corty) Brak (Amsterdam, 6 januari 1910 – aldaar, 18 augustus 1993) was een Nederlandse zanger. Hij is vooral bekend van de hit Ik ben Gerrit. Hij begon in het variété. Dekzeil deed aan wat hij zelf komische acrobatiek noemde en verzorgde kindervoorstellingen.

In 1973 kwam Gerrit Dekzeil in de Nederlandse Top 40 met Ik ben Gerrit waarin hij over zijn armoede in het verleden zong en uit pure noodzaak begon met het stelen van een brood en het van kwaad tot erger ging. Hiervoor had hij met het nummer Geld, drank en lekkere wijven niet zo'n succes. Het lied was geschreven door Wim T. Schippers. Hierna kwam hij nog eenmaal in de Nederlandse Top 40 met Wat is het leven zonder liefde. Hij had ook een bescheiden rol in de Fred Haché en Barend Servet-shows die de VPRO uitzond.

Andere nummers van Gerrit Dekzeil zijn "Wat is het leven zonder liefde/Oh, wat ben ik toch begonnen" (1974), "Wat moet je daar nou mee?/Wat is het hier gezellig!" (1974), "Oh vogels" (1974), "De ballade van Opa", "Jij bent alles voor mij" (1982, tekst en muziek Chris Vrieling).

Zijn muziek was midden jaren tachtig ook regelmatig te horen in het radioprogramma Ronflonflon met Jacques Plafond van Wim.T Schippers in de rubriek 'De Onvergetelijke Gerrit Dekzijl' (compleet met jingle).

Zijn laatste jaren leefde hij in Amsterdam Zuidoost met zijn vrouw, de zangeres Claire Russell. Op zijn uitvaart was onder andere Tineke de Nooij aanwezig.[bron?]

Externe link[bewerken]