Getronics

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Getronics
Logo
Oprichting 1 september 1887
Elektrotechnische Fabriek N.V.
Oprichter(s) Groeneveld, van der Pol & Co[1]
Eigenaar Aurelius AG[2]
Sleutelfiguren Andreas Ziegenhain[3]
Land Vlag van Nederland Nederland
Hoofdkantoor Viñoly, Claude Debussylaan 46, 1082 MD Amsterdam
Filialen: Argentinië, België, Duitsland, Hongarije, India, Luxemburg, Maleisië, Nederland, Singapore, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Korea en Zwitserland[4]
Werknemers 5000 (2012)[5]
Industrie informatie- en communicatietechnologie
Omzet/jaar 450 miljoen euro (2011)[6]
Website Getronics.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Getronics was een nationaal en internationaal dienstverlenend Nederlands bedrijf in de ICT-branche. In 2007 kwam het bedrijf in handen van telecommunicatieconcern KPN. Op 1 oktober 2011 verviel de naam Getronics voor de Nederlandse activiteiten, nadat Getronics per 1 september was geïntegreerd in KPN Corporate Market. De internationale activiteiten werden in mei 2012 verkocht aan twee partijen die nu gezamenlijk de naam Getronics voeren.

Groeneveld, Groenpol[bewerken | brontekst bewerken]

In 1887 werd in Amsterdam de "Elektrotechnische Fabriek N.V." van Groeneveld, Van der Pol & Co opgericht. De onderneming hield zich bezig met elektrotechnische installaties, zoals van meet- en regelapparatuur, voor openbare voorzieningen en de scheepvaart.

Na de Tweede Wereldoorlog werd "Technisch Verkoop Kantoor Groenpol" opgezet als afzonderlijke verkoopactiviteit. De naam van de holding werd in 1965 gewijzigd in Groenpol NV en die van de distributiedivisie in "Groenpol Industriële Verkoop".

PinkRoccade[bewerken | brontekst bewerken]

De oorsprong van PinkRoccade was de Rijkscentrale Mechanische Administratie, die bestond sinds 1950 en werd opgericht door Willem Jan Muhring. Later heette dit bedrijf Rijks Computer Centrum. Het was dus een overheidsbedrijf. Na de privatisering in de jaren 90 van de 20e eeuw werd in de loop der jaren de dienstverlening gediversifieerd en uitgebreid. In 2003, voorafgaande aan een tweetal ontslagrondes, telde PinkRoccade 8700 medewerkers.

De privatisering lijkt in drie stappen te zijn verlopen:

  1. Eerst een interne verzakelijking. Door het overstappen van een overheidsorgaan naar een N.V. structuur werd de organisatie verplicht btw af te gaan dragen. Met een klantenkring bestaande uit departementen werd de organisatie gedwongen naar interne kostenbesparingen te zoeken.
  2. Diversificatie van producten en diensten door interne zowel als externe groei;
  3. Afstoting van de aandelen door de staat in tranches, in 1997 en later.

De externe groei vond plaats door een aantal overnames. Het RCC nam de holding Maatschappij voor Informatica Diensten en de holding Bouwfonds Informatica over. In deze laatste had een aantal kleinere bedrijven elkaar gevonden, zoals Data Process uit Amersfoort en L+T Informatica uit Eindhoven. Deze combinatie van RCC met de Bouwfonds Informatica holding ging verder onder de naam Roccade. Na de overname in 1993 van Pink Elephant werden beide labels in 1999 samengevoegd onder één bedrijf PinkRoccade.[7] Na de acquisitie van de TAS groep werd deze naam ook op de markt gebracht.

PinkRoccade adopteerde als eerste in Nederland de beheermethode ITIL voor infrastructuur. In 2001 ontwikkelde het bedrijf de methode ASL als beheermethode voor applicaties (model Looijen). Deze methode wordt nu onder de auspiciën van de ASL BiSL foundation verder ontwikkeld.[8]

Vlak voor de overname door Getronics had de Nederlandse Staat een belang van 25,8% in PinkRoccade.

De naam PinkRoccade is in 2009 weer teruggekeerd in de bedrijven PinkRoccade Local Government ('s-Hertogenbosch) en PinkRoccade Healthcare (Apeldoorn), die door Total Specific Solutions (TSS) van KPN/Getronics werden overgenomen.

Geveke, Getronics[bewerken | brontekst bewerken]

In 1968 fuseerde Groenpol NV met een ander beursgenoteerd bedrijf: Geveke NV. De nieuwe naam werd Geveke & Groenpol NV. In 1970 kocht SHV het bedrijf Geveke & Groenpol NV.

In 1972 deed Groenpol Industriële Verkoop een gedeeltelijke overname van de technische handelsonderneming Koopman & Co, waardoor het bedrijf nu ook te maken kreeg met verkoop en service van randapparatuur voor computers. Inmiddels had het bedrijf ook vestigingen in België, Frankrijk en Duitsland. In datzelfde jaar werd de naam gewijzigd in Geveke Electronics.

In 1976 werd begonnen met verkoop en service op het gebied van producten en systemen voor datacommunicatie en een jaar later werd leveren van onderhoudsdiensten aan derden aan de activiteiten toegevoegd.

In 1983 volgde een leveraged buyout: door uitgifte van nieuwe aandelen, slonk het belang van eigenaar SHV tot onder de 50%. Nadat het bedrijf in 1985 onder de naam Geveke Electronics NV weer op de Amsterdamse beurs wordt geïntroduceerd, veranderde in 1988 de naam in Getronics NV. Getronics werd op de Midkap in Amsterdam verhandeld onder de afkorting 23dGET. De twee belangrijkste en meest succesvolle activiteiten van het bedrijf waren het aanleggen van netwerken en het onderhoud van computersystemen, voor minder geld dan de fabrikant.

Op overnamepad[bewerken | brontekst bewerken]

Na de beursnotering in 1985 werden vele kleinere bedrijven overgenomen. De ambities werden steeds groter en in 1999 werd Wang overgenomen voor 3,7 miljard gulden, waarmee Getronics ook in de Verenigde Staten een marktleider wilde worden.[9] Wang was actief in 42 landen en de grote klanten van Getronics konden aldus gemakkelijker worden bediend. Deze overname werd betaald via een lening.

Er diende zich echter een crisis in de ICT-sector aan en in 2003 dreigde Getronics failliet te gaan. Dit kwam mede doordat de integratie bij Wang, dat Olivetti Services had aangekocht, niet optimaal bleek te zijn. In 2003 verkocht Getronics een in salarisberekeningen gespecialiseerd bedrijf met de naam Raet[10] aan Alpinvest en Advent International. Hiermee werd de financiële ondergang afgewend.

Op 14 maart 2005 is de overname van PinkRoccade door Getronics een feit. Getronics betaalde voor PinkRoccade in totaal € 350 miljoen in contanten. Met de overname was de grootste ICT-dienstverlener in Nederland ontstaan. Na de overname van PinkRoccade werden de Nederlandse bedrijfsonderdelen ondergebracht in één BV, onder de merknaam Getronics PinkRoccade. Het maakte deel uit van het wereldwijd opererende Getronics-concern. Overigens werd op 13 oktober 2008 de naam Getronics PinkRoccade verkort tot het internationaal bekendere Getronics. Op 29 juni 2005 vond op de beurs een reverse split plaats van 7 op 1. In 2006 werd PinkRoccade HR Services, de salarisadministratie-activiteiten die eigenaar Getronics na de overname van PinkRoccade in de etalage zette, verkocht aan Randstad voor € 65 miljoen.

Het management had weer grootse plannen en wilde het Amerikaanse bedrijf Compucom overnemen, dat was voortgekomen uit de ICT-tak van General Electric.[11] Getronics zou voor Compucom ongeveer 400 miljoen euro betalen en een deel hiervan moest komen van de opbrengst uit de verkoop van de Italiaanse divisie.[11] Ondertussen vond echter bij Getronics-Italië een miljoenenfraude plaats, waardoor het bedrijf financieel sterk verzwakte.[12] Op 2 augustus 2006 publiceerde Getronics de cijfers over het eerste halfjaar, die dusdanig teleurstellend waren dat de beurskoers met 23,54% daalde. Na de eerdere emissie in 2004 van 90 miljoen aandelen bij institutionele beleggers, werd na het bekend worden van de 1e halfjaarcijfers van 2006, een nieuwe emissie of eventuele overname door de CEO niet uitgesloten. Over het hele jaar 2006 leed de automatiseerder, mede door de fraude, een nettoverlies van € 145 miljoen. In 2005 realiseerde het bedrijf nog een bescheiden winst van € 4 miljoen. De overname van Compucom ging vanzelfsprekend niet door.

Begin 2007 telde Getronics ongeveer 24.000 medewerkers in meer dan 25 landen. Omstreeks begin juli 2007 toonden diverse kandidaten belangstelling om Getronics over te nemen: KPN, Capgemini en een niet met name genoemd Amerikaans private-equitybedrijf. Op 30 juli 2007 deed KPN een overnamebod van 766 miljoen euro, ofwel 6,25 euro per aandeel. De overname van Getronics door KPN werd op 15 oktober 2007 bevestigd.[13] Na 12 december 2007 was Getronics niet langer beursgenoteerd.[14]

Verkoop onderdelen na overname door KPN[bewerken | brontekst bewerken]

Erik van der Meijden was in 2007 net aangetrokken door KPN om voor KPN een ICT-dienstentak op te zetten. Van der Meijden kreeg ook de leiding over Getronics, en nam de plaats in van Klaas Wagenaar. KPN begon meteen met het afstoten van alle Getronics-activiteiten die niet direct te relateren zijn aan het aanleggen en beheer van IT-infrastructuur.

In juni 2008 maakte Getronics bekend dat het al haar Amerikaanse activiteiten (het vroegere Wang) aan CompuCom verkoopt voor contanten en een minderheidsbelang in CompuCom. Deze activiteiten bestaan uit de activiteiten in Canada de Verenigde Staten en het Global Service Centre in Mexico.[15]

Op 1 december 2008 werd de verkoop van het bedrijfsonderdeel Business Application Services (BAS) aan Capgemini afgerond. De verkoop omvatte 2300 werknemers en het klantenbestand van BAS. Capgemini betaalde daar een bedrag van 255 miljoen euro voor. Business Solutions, de laatste nog onverkochte divisie van Getronics' bedrijfsonderdeel Business Application Services (BAS), bestaande uit 800 medewerkers die zich bezighielden met lokale overheid en zorgsector, vond onderdak bij Total Specific Solutions, dat eerder in het jaar al Everest had overgenomen van Getronics.[16] Het deel dat zich bezighoudt met Microsoft- en .NET-ontwikkeling is in handen gekomen van Delaware.[17]

Op 31 maart 2009 kondigde het moederbedrijf een personeelskrimp van 1400 medewerkers aan, waaronder 700 vaste krachten.[18][19] Op 17 juni 2011 kondigde de Getronics CEO een verdere krimp van 2500 arbeidsplaatsen aan. Deels door offshoring, maar ook tegenvallende resultaten maakten het nodig dat er binnen 18 maanden een reductie van arbeidsplaatsen in Nederland plaats moet vinden. Op 30 augustus 2011 werd bekend dat 400 onvoldoende presterende medewerkers moeten vertrekken.[20]

Met de integratie van Getronics Nederland in KPN Corporate Market op 1 september 2011 kwam de naam Getronics op 1 oktober 2011 definitief te vervallen.[21] De Nederlandse activiteiten van Getronics gingen eerst verder onder de naam KPN Corporate Market, en vanaf 1 januari 2013 verder onder de naam KPN IT Solutions, nadat de zakelijke telecomactiviteiten waren belegd binnen KPN Zakelijke Markt. De naam KPN Corporate Market verviel daarmee weer.

Getronics nu[bewerken | brontekst bewerken]

Internationaal echter bleef de naam Getronics wel bestaan, waaronder in België onder de naam Getronics BeLux.[22] In mei 2012 werd bekendgemaakt dat Getronics Europa en APAC waren verkocht aan AURELIUS AG, een Duitse beursgenoteerde industriële holding.[23] Getronics Europa en APAC realiseerden in 2011 een omzet van circa 450 miljoen euro met ongeveer 2900 fte's. De activiteiten van Getronics LATAM zijn verkocht aan OpenGate Capital, een internationale private investeringsmaatschappij. Getronics LATAM realiseerde in 2011 een omzet van circa 115 miljoen euro met ongeveer 2000 fte's.[24]

Bestuursvoorzitters, CEO's[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1983 – 1999 · Ton Risseeuw
  • 1999 – 2001 · Cees van Luijk RA (afkomstig van PricewaterhouseCoopers)
  • 2001 – 2003 · Peter van Voorst (sinds 1986 maakte Peter van Voorst deel uit van de raad van bestuur van Getronics)
  • 2003 – 2007 · Klaas Wagenaar (Onder andere CFO van softwarebedrijf Baan)
  • 2007 – 2011 · Erik van der Meijden (afkomstig van HP, benoemd door KPN)
  • 2011 – 30-9-2013 · Steven van Schilfgaarde (voormalig CFO Getronics onder Erik van der Meijden, afkomstig uit KPN)[25]
  • Vanaf 1-10-2013 · Alexander van der Hooft (voormalig hoofd Service Line IT binnen KPN ITS)[26]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]