Gewone pijlstaartrog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gewone pijlstaartrog
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2020)
Dasyatis pastinaca
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Chondrichthyes (Kraakbeenvissen)
Onderklasse:Elasmobranchii (Haaien en roggen)
Superorde:Batoidea (Roggen)
Orde:Myliobatiformes
Familie:Dasyatidae (Pijlstaartroggen)
Geslacht:Dasyatis
Soort
Dasyatis pastinaca
(Linnaeus, 1758)
Verspreiding
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gewone pijlstaartrog op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De (gewone) pijlstaartrog (Dasyatis pastinaca) is een rog uit de familie van de pijlstaartroggen (Dasyatidae). Deze kraakbeenvis komt voor op zand- en modderbodems in de zuidelijke Noordzee, noordoostelijke Atlantische Oceaan en in de Middellandse Zee.

Een pijlstaartrog wordt ongeveer 1,40 m lang. Het heeft geen rugvin, maar wel een gekartelde stekel op de staart die giftig is. De roggen leven van bodemvissen, schaaldieren en weekdieren. De diepteverspreiding is 5 tot 200 m.

Pijlstaartroggen zijn in veel openbare aquaria te bezichtigen. Vanwege de giftige stekel worden pijlstaartroggen in tegenstelling tot stekelroggen daarentegen niet vaak in een open bak gehouden.

Pijlstaartroggen werden vroeger wel gevangen om hun lever, vooral door Zeeuwse vissers. Uit deze lever werd dan pijlstaartolie bereid, een huismiddeltje dat tegen veel kwalen, onder andere reuma, werd aangewend.[2]

Voorkomen aan de Nederlandse kust[bewerken | brontekst bewerken]

De (gewone) pijlstaartrog komt voor in de Noordzee en werd in 1987 nog beschouwd als "minder algemeen, soms in onze zeegaten".[2]Deze rog heeft net als de andere eierleggende roggen veel te lijden van de visserij met sleepnetten. Hoewel er niet gericht op gevist wordt, wordt hij vaak als bijvangst gevangen. Een daling in de omvang van de vissersvloot sinds 1990 heeft geen positieve invloed gehad op het bestand aan roggen.[3] De soort stond daarom in 2004 als ernstig bedreigd op de Nederlandse Rode Lijst maar bij gebrek aan gegevens (niet geëvalueerd) over het hele areaal, niet op de internationale Rode Lijst van de IUCN. Sinds 2016 staat de pijlstaartrog niet meer op de Nederlandse Rode Lijst.[4]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]