Naar inhoud springen

Gewone regenworm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Kattenkruid (overleg | bijdragen) op 19 mrt 2019 om 15:01. (Wijzigingen door 134.184.254.72 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Rasbak)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Gewone regenworm
Gewone regenworm
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia
Stam:Annelida (Ringwormen)
Klasse:Clitellata
Onderklasse:Oligochaeta
Orde:Haplotaxida
Familie:Lumbricidae (Regenwormen)
Geslacht:Lumbricus
Soort
Lumbricus terrestris
Linnaeus, 1758
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gewone regenworm op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De gewone regenworm (Lumbricus terrestris) is een borstelarme worm (Oligochaeta) uit de orde Haplotaxida en de familie regenwormen (Lumbricidae). Van alle regenwormen in Europa is dit de bekendste en meest algemene soort.

Beschrijving

De worm bereikt een totale lichaamslengte van 10 tot 30 centimeter. In de ecologische classificatie van de regenwormen wordt hij ingedeeld bij de anekische soorten, die diepe gangen graven. De gewone regenworm is te vinden in alle omgevingen met een strooisellaag. Bij nat weer kruipen ze tevoorschijn. Doordat ze organisch materiaal zoals bladeren verteren, maken ze de grond vruchtbaar en zijn ze een wezenlijk onderdeel van het ecosysteem van de bodem. Hun gangen maken de grond luchtig. Voor mollen zijn regenwormen de belangrijkste voedselbron, maar ook voor vogels zijn ze belangrijk. De mol vangt ze ondergronds, terwijl vogels zoals merels ze uit de grond trekken.