Gillis van Tilborch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dorpsbijeenkomst in het Museurm van Schone Kunsten in Rijsel

Gillis van Tilborch ook van Tilborgh geschreven (Brussel, ca. 1625 – aldaar, ca. 1678) was een Zuid Nederlands kunstschilder, werkzaam tijdens de barokperiode.[1] Van Tilborch specialiseerde zich in groepsportretten en doeken over het leven van de lagere klasse en elegante genrestukken. Hij was mogelijk een leerling van David Teniers II en werd in 1654 lid van de Brusselse Sint-Lucasgilde.

Werken[bewerken]

Zijn portretten van lieden uit de hogere standen lijken op die van Gonzales Coques. Hij maakte ook galerijschilderijen zoals het Interieur van een schilderijengalerij met de kunstenaar en zijn opdrachtgevers dat wordt bewaard in het Spencer Museum of Art van de universiteit van Kansas in de Verenigde Staten. Dit doek geeft de relatie weer tussen kunstenaars en hun opdrachtgevers. De schilder werd in 1666 benoemd tot curator van de collectie van het kasteel van Tervuren. Rond 1670 verbleef hij in Engeland waar hij in 1671 de Tichborne Dole schilderde, een liefdadigheidsfestival in de stad Tichborne.

Van hem zijn ook doeken die het boerenleven documenteren met scènes van huwelijken, drinkgelagen, vechtpartijen en dergelijke. Die werken tonen veel overeenkomst met de stijl van Joos van Craesbeeck.

  1. Rijkddienst voor Kunsthistorische Documentatie - Tilborgh