Gironde (estuarium)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gironde
De Gironde aan de linkeroever bij Pauillac
Lengte 75 km
Debiet 1150 m³/s
Stroomgebied 635 km²
Bron Garonne en Dordogne
Monding Golf van Biskaje
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Gironde is een estuarium tussen de Atlantische Oceaan en de samenvloeiing van de twee rivieren Garonne en Dordogne bij Ambès.

Volgens één visie is de Gironde de monding van de Garonne en de Dordogne samen; volgens een andere visie is de Dordogne een zijrivier van de Garonne-Gironde (die dan als één rivier gezien wordt).

De noordelijke helft van de Gironde vormt de grens van twee departementen, en tot 2016 van twee regio's:

Het estuarium is het grootste van West-Europa, 75 km lang en tot 12 km breed, met een oppervlakte van 635 km². De Garonne en de Dordogne voeren 800 tot 1000 m³ zoet water per seconde aan, terwijl het opkomend tij twee keer per dag 15.000 tot 25.000 m³ zeewater opstuwt.

Er is geen vaste oeververbinding, maar er zijn twee veerdiensten: een paar kilometer onder de samenvloeiing van de rivieren tussen Blaye en Lamarque en bij de monding van de Gironde tussen Le Verdon-sur-Mer en Royan.

Tussen de Bec d'Ambès en Pauillac liggen verschillende eilanden in de Gironde. Vóór de monding van de Gironde ligt als richtpunt voor de zeeschepen op een kunstmatig eiland in zee de Vuurtoren van Cordouan.

Eind 17e eeuw werden de Citadel van Blaye, Fort Paté en Fort Médoc gebouwd. De citadel ligt in de gemeente Blaye aan de noordoever van de Gironde. Het heeft vier bastions en courtines en drie ravelijnen. Het is omringd door een diepe droge gracht. Op de zuidoever werd Fort Médoc gebouwd en Fort Paté kwam op een zandbank in de rivier. Het belangrijkste doel van deze fortificaties was de stad Bordeaux te beschermen tegen vijandelijke aanvallen met schepen.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gironde estuary van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.