Dordogne (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dordogne
Dordogne
Lengte 483[1] km
Hoogte (bron) 1680 m
Debiet 450 m³/s
Stroomgebied 24.000 km²
Bron Puy de Sancy
Monding Atlantische Oceaan
Stroomt door Frankrijk
Dordogne bij La Roque Gageac
Monding Vézère in Dordogne bij Limeuil
De Dordogne in Périgord
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Dordogne is een rivier in Frankrijk die ontspringt in Mont-Dore uit de Dore en de Dogne op de noordflank van de Puy de Sancy, met 1885m de hoogste top van het Centraal Massief. Vanaf de bron tot de uitmonding in de Gironde is de lengte 483 km.

Kort na de bron stroomt de Dordogne langs het kuuroord La Bourboule om daarna haar loop pal zuid te vervolgen. Op de bovenloop van de rivier werden tussen Bort-les-Orgues en Argentat vanaf 1932 tot 1957 vijf stuwdammen en hydro-elelektrische centrales gebouwd die door de staatsmaatschappij Electricité de France uitgebaat worden. Vanaf de bron zijn dit: Barrage de Bort-les-Orgues - Barrage de Marèges - Barrage de l'Aigle - Barrage du Chastang - Barrage de Sablier. Daarna zijn er voor Bergerac nog 2 kleine barrages en na Bergerac nog 1 kleintje.

Bevaarbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf Argentat stroomt de Dordogne westwaarts door de Périgord langs Souillac en Bergerac. Argentat was historisch de plek van waaraf de Dordogne bevaarbaar werd met de zogenaamde gabare, een platbodem die ook van een zeil kon voorzien worden. Op de terugweg stroomopwaarts, werden de boten getrokken met mankracht of door lastdieren. Deze beroepsvaart liep vanaf het einde van de 19e eeuw sterk terug door de concurrentie van de spoorweg om midden 20e eeuw geheel te verdwijnen. Anno 2015 wordt de ondiepe rivier met stroomversnellingen tot Saint-Pierre-d'Eyraud nog met kano's bevaren. Vanaf daar is de Dordogne bevaarbaar voor de gemotoriseerde pleziervaart. Ter hoogte van Lalinde werd parallel aan de rivier een vijftien kilometer lang kanaal gebouwd om de plaatselijke stroomversnellingen te omzeilen.

In Libourne wordt de Dordogne een brede rivier, onderhevig aan de getijden en bij de "Bec d'Ambès" ten noorden van Bordeaux vloeit ze samen met de Garonne om de Gironde te vormen en uit te monden in de Atlantische Oceaan bij Royan. Bij springtij doet zich van bij de monding tot ongeveer 30 kilometer landinwaarts het fenomeen van vloedbranding voor, in de streek bekend als "le mascaret".

Departementen aan de Dordogne:

Steden aan de Dordogne:

Zijrivieren van de Dordogne:

Grotten met prehistorische tekeningen in het Dordognegebied:

Op 11 juli 2012 is het hele stroomgebied van de Dordogne geclassificeerd als een biosfeerreservaat door de UNESCO[2].

Zie de categorie Dordogne River van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.