Giselle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Carlotta Grisi
Carlotta Grisi como Giselle
Anna Pavlova

Giselle is een ballet uit de romantiek gecomponeerd door Adolphe Adam en oorspronkelijk gechoreografeerd door Jean Coralli en Jules Perrot. Het libretto is geschreven door Theophile Gautier en Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges geïnspireerd door de legende van de Willi's uit De l'Allemagne van Heinrich Heine. De première vond plaats op 28 juni 1841 in de Parijse Opera.

Verhaal[bewerken]

1e bedrijf[bewerken]

Giselle gaat over heftige emoties – liefde, bedrog, wraak - maar ook over niet kunnen of mogen kiezen. Het verhaal gaat over de jonge boerin Giselle die verliefd wordt op Albrecht. Albrecht is eigenlijk van adel, maar bij zijn ontmoetingen met Giselle vertelt hij niet wie hij echt is. Hij zegt dat hij een dorpsjongen is en Loys heet. Albrecht is al officieel verloofd met Bathilde, de dochter van de hertog. Hij verleidt Giselle en doet net of er niets aan de hand is. De moeder van Giselle (Berthe) is erg zorgzaam. Ze wil dat Giselle met Hilarion trouwt. Hilarion, de aanbidder van Giselle, is jaloers op Albrecht en vertrouwt hem niet echt. Hij komt erachter dat Albrecht geen dorpsjongen is, maar van adellijk bloed. Hij wacht op een goed moment om Albrecht te verraden. Op het oogstfeest met de hertog en de hertogin onthult Hilarion de ware identiteit van Albrecht door iedereen diens adellijke zwaard te laten zien en te vertellen dat Albrecht openlijk de hand van de hertogin kust. Giselle gelooft het niet tot Bathilde (dochter van de hertog) bekent dat ze verloofd is met Albrecht. Giselles hart is zo gebroken dat ze sterft van verdriet.

2e bedrijf[bewerken]

Giselle wordt begraven. Na middernacht komt Myrtha tevoorschijn. Myrtha is de koningin van de Willi’s, geesten van bedrogen vrouwen die 's nachts elke man die ze in het bos tegenkomen laten dansen tot hij doodvalt. Myrtha roept alle Willi’s uit hun graf op. Hilarion kan Giselle maar niet vergeten, daarom komt hij het eerst bij het graf, de Willi’s laten hem dansen tot hij sterft. Daarna komt Albrecht het graf bezoeken. Hem staat hetzelfde te wachten als Hilarion. Maar Giselle komt ertussen en vraagt om Albrecht te sparen. Ze houdt hem bij het kruis van haar graf, maar het lukt haar niet hem te beschermen. Myrtha (de koningin van de Willi’s) laat Giselle en Albrecht wel samen dansen. De Willi’s besluiten toch om Albrecht te laten sterven, maar op dat moment breekt de morgen aan. Bij de eerste stralen van de zon moeten de Willi’s terug zijn in hun graven. De zon komt op en langzaam verzwakken de Willi’s terwijl ze terugkeren in hun graven. Albrecht en Giselle blijven nog achter, maar ook Giselle verandert langzaam weer en wordt teruggetrokken in haar tombe. Giselles liefde voor Albrecht heeft hem gered.

Personages[bewerken]

De volgende personages zijn van belang in Giselle:

  • Giselle - Eenvoudig boerenmeisje, dat verliefd wordt op Albrecht
  • Albrecht - Graaf en doet zich voor als dorpsjongen Loys
  • Hilarion - Plaatselijke houtvester. Aanbidder van Giselle
  • Berthe - Moeder van Giselle. Berthe wil dat Giselle trouwt met Hilarion
  • Bathilde - Dochter van de hertog. Zij vertelt Giselle dat ze verloofd is met Albrecht
  • Myrtha - Koningin van de Willi’s. Zij roept de Willi’s op na middernacht

Variaties[bewerken]

Een bekende variatie uit dit ballet is de solovariatie van Giselle in het eerste bedrijf, waarbij ze een hele diagonaal lang op één pointe springt en waarna ze een manege van pirouettes draait. De tweede bekende variatie is de aanval op Albrecht door de Willi's, waarbij er veel bourrees worden gebruikt. Ook de rol van Myrtha vereist een sterk uithoudingsvermogen, haar lange solo waarmee het tweede bedrijf begint, is zwaarder dan een doorsnee mannenvariant.