Naar inhoud springen

Giuseppe Castiglione

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Giuseppe Castiglione
Persoonsgegevens
Volledige naam Broeder Giuseppe Castiglione S.J.
Geboren Milaan, Italië, 19 juli 1688
Overleden Peking, Chinees Keizerrijk, 17 juli 1766
Nationaliteit Italiaans
Beroep(en) Missionaris, schilder
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Giuseppe Castiglione (19 juli 168817 juli 1766) was een Italiaanse lekenbroeder, verbonden aan de missie van de jezuïeten in China, die in het Chinees Keizerrijk als schilder diende aan het hof van de keizer. Hier was hij bekend bij zijn Chinese naam Lang Shining (traditioneel Chinees: 郎世寧).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Giuseppe Castiglione werd op 19 juli 1688 geboren in het district San Marcellino te Milaan. In 1709 trad hij toe tot de orde van de Jezuïeten en werd er lekenbroeder.

Missie naar China[bewerken | brontekst bewerken]

Missionarissen in China zonden een verzoek naar Europa voor een schilder die aan het keizerlijk hof in Beijing zou kunnen dienen en Castiglione bood zich aan. Onderweg naar China werd hij een aantal jaren in Portugal opgehouden, waar hij het interieur van de kapel van Coimbra[1] decoreerde. Hier schilderde hij onder meer het altaarstuk dat de besnijdenis van Jezus Christus afbeeldt.[2]

In 1715 arriveerde Castiglione als missionaris in China en nam er de naam Láng Shìníng (郎世寧) aan. Zijn schilderskwaliteiten werden door Keizer Qianlong gewaardeerd en Castiglione bleef ettelijke jaren als hofschilder werken. Hij schilderde een grote verscheidenheid aan onderwerpen, waaronder enkele portretten van de keizer en zijn vrouw.

Het werk van Castiglione is een mix van Europese en Chinese composities, thema's en schildertechnieken. Zo bekwaamde hij zich in de precieze en kleurrijke Gongbi-techniek. In navolging van de Italiaanse renaissancemeesters legde hij de nadruk op kleur, licht en perspectief.[3] Om aan de wensen van de keizer te voldoen deed Castiglione enkele concessies. Zo hield Qianlong niet van de sterke schaduwen zoals die gebruikelijk waren bij clair-obscur; hij vond deze op vuil lijken. Om een portret te kunnen maken zorgde Castiglione er derhalve voor dat er genoeg licht was, zodat schaduw in het gezicht zoveel mogelijk werd beperkt.[4]

Castiglione ontwierp ook de westerse paleizen in de keizerlijke tuinen van het Oude Zomerpaleis. Hij stierf op 17 juli 1766 in Beijing.

Invloed[bewerken | brontekst bewerken]

Qianlong schouwt de troepen

Castiglione en andere Europese schilders werden aan het hof gewaardeerd, omdat hun wijze van schilderen een vorm van verslaglegging en documentatie van bijvoorbeeld de keizer was die tot dan toe in China onbekend was. Er waren echter maar enkele Chinese schilders die gingen experimenteren met perspectief. Dat er geen interesse ontstond voor hun werk lag niet aan een tekort in hun technisch kunnen op dat gebied, maar veel meer aan de conventionele artistieke smaak van het geletterde publiek.

Sinds de veertiende eeuw overheerste in de Chinese schilderkunst de Zuidelijke School. In deze stroming vond men dat een kunstenaar in de eerste plaats zijn eigen persoonlijke gevoelens – een beeld van zijn eigen innerlijke wereld – moest creëren, waaraan een natuurgetrouwe weergave van het onderwerp en de uiterlijke dingen ondergeschikt was. Veel literati zagen het gebruik van perspectief dan ook slechts als een kunstje, iets als een gimmick. De invloed van Castiglione en andere Europese hofschilders op de verdere ontwikkeling van de Chinese schilderkunst is dan ook zeer gering geweest.

Schilderijen en prenten[bewerken | brontekst bewerken]

Ayushi verstrooit de rebellen met geheven speer (handrol);[5] linksboven het paard is het persoonlijke zegel van Giuseppe Castiglione te zien.
Ayushi verstrooit de rebellen met geheven speer (handrol);[5] linksboven het paard is het persoonlijke zegel van Giuseppe Castiglione te zien.
Honderd hengsten
Honderd hengsten
Zie de categorie Giuseppe Castiglione van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.