Giuseppe Castiglione

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Giuseppe Castiglione
Schilderij uit de collectie van het oude zomerpaleis
Schilderij uit de collectie van het oude zomerpaleis
Persoonsgegevens
Volledige naam Broeder Giuseppe Castiglione S.J.
Geboren Milaan, Italië, 19 juli 1688
Overleden Peking, Chinees Keizerrijk, 17 juli 1766
Nationaliteit Italiaans
Beroep(en) Missionaris, schilder
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Giuseppe Castiglione (19 juli 168817 juli 1766) was een Italiaanse lekenbroeder, verbonden aan de missie van de jezuïeten in China, die in het Chinees Keizerrijk als schilder diende aan het hof van de keizer. Hier was hij bekend bij zijn Chinese naam Lang Shining (vereenvoudigd Chinees: 郎世宁, traditioneel Chinees: 郎世寧, Hanyu pinyin: Láng Shìníng).[1]

Biografie[bewerken]

Giuseppe Castiglione werd op 19 juli 1688 geboren in het district San Marcellino te Milaan. In 1709 trad hij toe tot de orde van de Jezuïeten en werd er lekenbroeder.

Missie naar China[bewerken]

Toen Jezuïtische missionarissen in China een verzoek naar Europa stuurden voor een schilder die aan het keizerlijk hof in Beijing zou kunnen dienen, bood Castiglione zich vrijwillig aan. Onderweg naar China kwam Castiglione langs Portugal. Hier werd hij een aantal jaren opgehouden om het interieur van de kapel van Coimbra[2] te decoreren. Hier schilderde hij onder meer het altaarstuk dat de besnijdenis van Jezus Christus afbeeldt.[3]

In 1715 arriveerde Castiglione als missionaris in China en nam er de naam Láng Shìníng (郎世寧) aan. Zijn schilderskwaliteiten werden door Keizer Qianlong gewaardeerd en derhalve bleef Castiglione ettelijke jaren aan het hof werken. Hier schilderde hij een grote verscheidenheid aan onderwerpen en portretten, waaronder die van de keizer en zijn vrouw.

Het werk van Castiglione is een unieke mix van Europese en Chinese composities, thema's en schildertechnieken. Hij bracht een aantal veranderingen in zijn schildertechniek aan om aan de wensen van de keizer te voldoen. Zo hield deze niet van de sterke schaduwen zoals die gebruikelijk was bij clair-obscur, hij vond deze op vuil lijken. Om een portret te kunnen maken zorgde Castiglione er derhalve voor dat er genoeg licht was, zodat schaduw in het gezicht zoveel mogelijk werd beperkt.[4]

Later ontwierp Castiglione ook de westerse paleizen in de keizerlijke tuinen van het zomerpaleis. Hij stierf op 17 juli 1766 in Beijing.

Schilderijen en prenten[bewerken]

Ayushi verstrooit de rebellen met geheven speer (handrol);[5] linksboven het paard is het persoonlijke zegel van Giuseppe Castiglione te zien.
Ayushi verstrooit de rebellen met geheven speer (handrol);[5] linksboven het paard is het persoonlijke zegel van Giuseppe Castiglione te zien.
Honderd hengsten
Honderd hengsten

Invloed[bewerken]

Qianlong schouwt de troepen

Castiglione en andere Europese schilders werden aan het hof gewaardeerd, omdat hun wijze van schilderen een vorm van verslaglegging en documentatie van bijvoorbeeld de keizer was die tot dan toe in China onbekend was. Er waren echter maar enkele Chinese schilders die gingen experimenteren met perspectief. Het gebrek aan interesse voor hun werk lag niet in het gebrek aan hun technisch kunnen op dat gebied, maar veel meer aan een bewuste artistieke smaak van het geletterde publiek.

Sinds de veertiende eeuw overheerste in de Chinese schilderkunst de traditie dat een kunstenaar in de eerste plaats zijn eigen persoonlijke gevoelens – een beeld van zijn eigen innerlijke wereld – moest creëren, waaraan een natuurgetrouwe weergave van het onderwerp en de uiterlijke dingen ondergeschikt waren. Veel literati zagen het gebruik van perspectief dan ook slechts als een kunstje, iets als een gimmick. De invloed van Castiglione en andere Europese hofschilders op de verdere ontwikkeling van de Chinese schilderkunst is dan ook zeer gering geweest.

Zie ook[bewerken]