Glyptodontidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Glyptodontidae
Fossiel voorkomen: Boven-Mioceen - Pleistoceen
Fossiel van Glyptodon in het National Museum of Natural History.
Fossiel van Glyptodon in het National Museum of Natural History.
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Cingulata (Gordeldieren)
Familie
Glyptodontidae
Onderfamilies
Afbeeldingen Glyptodontidae op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Glyptodontidae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Glyptodontidae zijn een familie van uitgestorven zoogdieren. Deze verwanten van de hedendaagse gordeldieren konden zo groot worden als een kleine auto: 3-4 meter lang, circa 1,5 meter hoog en ongeveer een ton zwaar. Glyptodontidae stierven een paar duizend jaar geleden uit.

Beschrijving[bewerken]

Hun grote koepelvormige en 5 cm dikke rugpantser, bestaande uit talloze kleine hoornplaatjes, was bij de randen flexibeler omdat de hoornplaatjes daar in rechte lijnen lagen en niet aan elkaar vastzaten. De Glyptodontidae waren trage grazers van de savannes van Zuid-Amerika. Ze hadden grote maalkiezen en krachtige kaakspieren voor het kauwen van grassen en andere taaie planten. Toen in het Plioceen de landengte van Centraal-Amerika tot stand kwam, behoorden de Glyptodontidae tot de diersoorten die de tocht naar het noorden maakten. Leden van de geslachten Glyptotherium en Glyptodon bereikten zo Centraal-Amerika en het zuiden van Noord-Amerika.

Fossiele vindplaatsen[bewerken]

Fossielen van Glyptotherium worden regelmatig samen gevonden met de capybara, wat wellicht aangeeft dat dit geslacht leefde in waterrijke gebieden. De Glyptodontidae leefden tot ongeveer 15-10.000 jaar geleden. Ze figureren nog in oude Indianen-legendes.

Een van de uitgestorven soorten is Parapropalaehoplophorus septentrionalis.