Godoncourt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Godoncourt
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Godoncourt (Frankrijk)
Godoncourt
Situering
Regio Grand Est
Departement Vosges (88)
Arrondissement Épinal
Kanton Darney
Coördinaten 48° 0′ NB, 5° 55′ OL
Algemeen
Oppervlakte 11,38 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
114[1]
(10 inw./km²)
Hoogte 234 - 362 m
Overig
Postcode 88410
INSEE-code 88208
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Godoncourt is een dorp (met eigen gemeentehuis en -raad) in het Franse departement Vosges (regio Grand Est) en telt 100-110 inwoners (2021) en 58 bewoonde woningen. Godoncourt maakt deel uit van het arrondissement Épinal.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Godoncourt bedraagt 11,0 km², de bevolkingsdichtheid is 13,8 inwoners per km².

Beschermd dorpsgezicht[bewerken | brontekst bewerken]

Beeldbepalend is het Servisch - Kroatisch Orthodox klooster. Medio 2013 zijn van de 7 nonnen er 6 vertrokken naar elders in Frankrijk, omdat men het onderhoud aan het klooster niet meer kon betalen. In 2018 is een van de nonnen in het klooster blijven wonen. De aard en verschijning van het klooster heeft tot gevolg dat de kleurstelling van de woningen in Godoncourt zo goed als mogelijk moet overeenkomen met de kleurstelling van het klooster.[2]

Omgeving en klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

Godoncourt kent een matig landklimaat met warme zomers en somtijds strenge winters. Met stevige en soms snel opkomende onweersbuien, af en toe een windhoos, om de drie jaar een invasie van meikevers en een zeer zuivere atmosfeer.[3] Godoncourt ligt te midden van allerlei bronnen - badplaatsen. Zoals Contrexeville, Bains-les-Bains, Bourbonne les Bains, Vittel. Er zijn verschillende natuurlijke waterbronnen in de regio. Zo hebben tien woningen in Godoncourt onder of nabij de woning hun eigen waterbron.[4] Om Godoncourt heen meandert de Saône op weg naar het Noorden. Deze rivier wordt benut door sportvissers en zwemmers. Voorheen werd de rivier benut voor de aandrijving van molens, maar die er nog zijn, zijn buiten gebruik en in verval.

Flora en fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Er leven onder andere uilen, verschillende soorten buizerds, rode en zwarte wouw, vleermuizen. Bijzonder is dat er in Godoncourt enkele kolonies zijn van de (zeldzame) kleine hoefijzerneus.

Jacht, fruit en stookhout[bewerken | brontekst bewerken]

In het najaar en winter wordt er op wild gejaagd (ree en wild zwijn); jagers uit Godoncourt werken samen met jagers uit de buurt. Het uitbenen gebeurt in een van de schuren in het dorp. Daar zijn voorzieningen voor het slacht- en uitbeen proces. De jacht is van overheidswege erg streng gereglementeerd. Ook werken enkele dorpen samen om van fruit likeur te stoken. In Godoncourt is een ambachtelijke hout gestookte destilleerderij. Zeer streng georganiseerd in contact en onder toezicht van de belastingdienst. In de zomer kunnen inwoners in het gemeentehuis een lootje trekken om 10 kuub boomstammen te kopen; die worden afgeleverd en men moet zelf zorgen dat het geheel wordt verzaagd en kan drogen.

Toerisme en recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

Voor wandelaars zijn in de omgeving enkele goed bewegwijzerde routes te vinden. De Tour de France passeert soms kort in de buurt. Door het jaar heen worden in de nabije omgeving enkele dorpsfeesten en brocantes georganiseerd.

Media en digitalisering[bewerken | brontekst bewerken]

In 2020 werd Godoncourt aangesloten op glasvezelkabel, om zo over snel internet te kunnen beschikken. De informatievoorziening over dat wat in het dorp actueel is vindt plaats via een eigen nieuwsbrief, de “Brèves de Godoncourt”.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

De onderstaande kaart toont de ligging van Godoncourt met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Detailkaart van de gemeente

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Godoncourt van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.