Goede Herderkerk (Bedum)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Goede Herderkerk
Goede Herderkerk
Plaats Bedum
Denominatie Gereformeerd Vrijgemaakt
Coördinaten 53° 18′ NB, 6° 36′ OL
Gebouwd in 1937–1938
Restauratie(s) 1998
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  510684
Architectuur
Architect(en) Egbert Reitsma (ontwerp)
Albert Wiersema (uitvoering)
Bouwmethode traditioneel
Bouwmateriaal baksteen
Stijlperiode Amsterdamse School
Delftse School
Toren ja
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Interieur

Goede Herderkerk (ook wel Noorderkerk) is een gereformeerde kerk in Bedum, in de provincie Groningen. De kerk werd gebouwd tussen 1937 en 1938 en bezit zowel kenmerken van de Amsterdamse School als de Delftse School. Ontwerpend architect was toen onder andere Egbert Reitsma en uitvoerend architect Albert Wiersema.

De plattegrond van de kerk vormt een Grieks kruis met op de zuidoostelijke hoek een toren, aan de zuidkant een aanbouw voor het catechisatielokaal en aan de zuidwestzijde een aanbouw voor de kerkeraadskamer. In de kerk bevinden zich gebrandschilderde glas-in-loodramen.

In 1976 vonden er enkele verbouwingen van de bijruimten aan de westgevel plaats. Sinds 1998 heeft het gebouw de status rijksmonument.[1] In datzelfde jaar werd de kerk overgenomen door de Gereformeede Kerken in Nederland (vrijgemaakt) ter plaatse In 2003 werd de kerk verbouwd en in de originele kleuren hersteld. Vanaf december 2010 was de kerk voor de erediensten gesloten.[2] Sinds februari 2018 wordt de kerk gebruikt voor de erediensten van De gereformeerde Kerk

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Goede Herderkerk (Bedum) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.