Goulds amadine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Goulds amadine
IUCN-status: Gevoelig[1] (2012)
Een volwassen Goulds amadine
Een volwassen Goulds amadine
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Estrildidae (Prachtvinken)
Geslacht: Erythrura (Papegaai-amadines)
Soort
Erythrura gouldiae
(Gould, 1844)
Gouldian Finch.png
Afbeeldingen Goulds amadine op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Goulds amadine op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Goulds amadine (Erythrura gouldiae) is een zeer kleurrijk vogeltje uit de familie van de prachtvinken (Estrildidae) oorspronkelijk afkomstig uit Australië.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Het schedeltje en de wangen zijn scharlakenrood (bij de zwart- of oranjekop uiteraard zwart of oranje). Om het kopje een smalle turquoisekleurige band. Borst violet, onderborst oranjegeel op de buik lichter wordend tot wit. De rug en vleugels zijn grasgroen. De romp is lichtblauw, de staart is zwart en de twee middelste veren zijn iets langer. Het vrouwtje heeft de kleuren rood en oranjegeel iets minder fel en de borst is meer lila dan violet. Zijn totale lengte, van kop tot puntje van de staart, is 12 à 15 centimeter.

Er zijn drie vormen van, namelijk de roodkopgouldamadine, de zwartkopgouldamadine en de oranjekopgouldamadine. Er zijn enkele andere kleurenvarianten bekend, zoals de geel-witborst, de gewone gele variant (gele Goulds amadine), de witborst (heeft witte borst in plaats van paarse borst van normale variant), pastelkleurige Goulds amadines (lichte tinten en grijs schedeltje). Er bestaat ook een zwartkop blauw overgoten, deze heeft vage kleuren met overwegend witte en lichtblauwe tinten. Er bestaan ook effen witte exemplaren, evenals de kleurslag bruin.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Goulds amadine komt in het wild voor in het noorden van Australië op savannes, stenige heuvels en dichte graslanden. In het uiterste noorden van Queensland is de vogel zeer zeldzaam, iets algemener is de soort in het Noordelijk Territorium en West-Australië. Een voorzichtige schatting uit 2004 kwam op 2500 broedparen aan het begin van het broedseizoen. Latere, meer optimistische schattingen houden het op 10.000 volwassen vogels.

Status[bewerken]

In het leefgebied vinden veranderingen plaats omdat het gebied geschikt wordt gemaakt voor meer intensieve begrazing, waardoor bepaalde grassoorten waar de amadines van afhankelijk zijn, niet meer in het zaad schieten. Het tempo waarin deze veranderingen plaatsvinden neemt af. In 2008 stond de vogel als "bedreigd" op de internationale rode lijst, maar sinds 2012 is dit veranderd in "gevoelig".[1]

Verzorging als volièrevogel[bewerken]

Deze vogel is vrij zeldzaam en kostbaar, en moeilijk te acclimatiseren in gematigde streken of ze moeten daar gekweekt zijn. Het is beslist geen "beginnersvogel". Ze moeten gehouden worden bij temperaturen tussen 15 en 25 °C. Hierdoor kunnen ze in de winter niet buiten overblijven, hoewel er een kleine groep kwekers is die hun vogels leren wennen aan de lagere temperaturen in de winter. Als de vogels beschikken over een tocht- en vorstvrij nachthok zijn ze goed buiten te houden in de winter. Vogels die altijd binnen hebben gezeten kunnen in de winter niet buiten gehouden worden. Het voedsel van de Goulds amadine bestaat uit een goed zaadmengels voor tropische vogels en diverse soorten milletzaad, kleine insecten, vogelmuur een trosgierst. Wat voor vrijwel alle vogels geldt, dus ook voor de Goulds amadine, dat grit en maagkiezel altijd voor het oppikken ligt, evenals vers drinkwater, dat altijd ter beschikking moet staan. Goulds amadines kunnen het beste gehouden worden in een grote volière, want ze houden van de zon. Beplanting is niet noodzakelijk, maar wordt wel gewaardeerd door de vogel. Omdat de Goulds amadine de reputatie heeft een slechte broeder te zijn, worden hiervoor Japanse meeuwtjes ingezet. Puristen, verenigd onder de clubnaam Natuurbroed, zijn echter bang dat het moederinstinct door deze wijze zal degenereren. Zij kweken jongen zonder broedmachine of gastouders. Jonge Goulds amadines (juveniel) zijn bruinachtig. Het kan soms lang duren, tot wel 9 maanden vooraleer hij de kleur heeft die oudervogels hebben.

In Nederland bestaat een club die zich speciaal bezighoudt met de natuurbroedkweek van Goulds amadines. Dit is de vereniging "Speciaalclub Natuurbroed Goulds amadines Nederland", de SNGN.

Galerij[bewerken]