Gourmetten

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gourmetten
Gourmetten in 1987

Gourmetten is een fenomeen dat waarschijnlijk naar Nederland is overgewaaid uit Azië.[1] Het is een activiteit, waarbij een groep mensen aan tafel op een grill, bakplaat of iets soortgelijks, steeds een eigen gerechtje kookt, met behulp van verschillende ingrediënten die op tafel staan, dat wordt opgegeten, waarna je weer iets nieuws kunt koken. Het is vergelijkbaar met steengrillen en raclette, maar racletten doet men met kaas en het is typisch Zwitsers; terwijl bij gourmetten vlees, vis en/of groente gebruikt wordt. Een aanvullende mogelijkheid is het bakken van kleine omeletten of pannenkoeken. Het geheel wordt vaak aangekleed met verschillende sauzen en stokbrood.

Het toenmalige Voorlichtingsbureau Vlees en het Bedrijfschap Slagersbedrijf heeft gourmetten in 1977 populairder gemaakt in Nederland met een promotiecampagne ("Gourmet, probeer 't eens!") met het doel meer vlees te verkopen.[2]

Men gourmet meestal binnen met meerdere personen. Het traditionele gourmetten gebeurt op vuur met kleine spiritusbranders onder de pannetjes. Er zijn steeds meer gourmetstellen in gebruik die meestal uit vier tot acht pannetjes bestaan die van onderaf elektrisch worden verwarmd. Ook zijn hiervan varianten met wokpannetjes in omloop. Bij zulke gourmetstellen is het tevens mogelijk om in de ronde openingen van de plaat bijvoorbeeld pannenkoeken te bakken in plaats van in de pannetjes.

Gourmetten met wokpannetjes wordt ook wel wokparty genoemd en men gebruikt hiervoor vaak oosterse ingrediënten, zoals wokgroenten, Spaanse pepers en taugé.

Sommige mensen houden niet van gourmetten omdat het lang duurt, het moeilijk is om je ingrediënten tot hun volle waarde te laten komen en omwille van de geurhinder. Anderen vinden het juist een gezellige manier van eten, waarbij de gastheer of -vrouw de tafel niet hoeft te verlaten. Gourmetten is al enige tijd een kersttraditie in Nederland.[3]