Gouvernement Jekaterinoslav

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gouvernement Jekaterinoslav
 Gouvernement Nikolajev
 Gouvernement Azov
1874 – 1925 Oblast Dnjepropetrovsk 
Wapen van gouvernement
Kaart
Ekatirinislavsk.jpg
Algemene gegevens
Hoofdstad Jekaterinoslav
Oppervlakte 55.704,4 km²
Bevolking 2.113.700 (1987)
Portaal  Portaalicoon   Rusland

Het gouvernement Jekaterinoslav (Russisch: Екатеринославская губернія, Jekaterinoslavskaja goebernija; Oekraïens: Катеринославська губернія) was een gouvernement (goebernija) in het keizerrijk Rusland. Het gouvernement grensde aan de gouvernementen Porltava, Cherson, Taunda, Charkov en het Militair Oblast Don. De hoofdstad was Jekaterinoslav, nu Dnjepropetrovsk.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Het gouvernement ontstond uit het gouvernement Nicolaiev en het Gouvernement Azov in 1802. In 1874 werd Marioepol afgescheiden van Aleksanrovsk. In 1887 werden de steden Rostov-na-Donu en Taganrog overgedragen aan de oblast Don Host. In 1918 werd het gebied rond Taganrog zonder de stad zelf onderdeel van het gouvernement Jekaterinoslav. Later ging het gebied rond Taganrog terug naar de oblast Don Host. De volksrepubliek Oekraïne nam een wet aan voor hervorming van de Oekraïense administratieve eenheden waarbij de gouvernementen verdeeld werden in nieuwe eenheden. De wet werd niet uitgevoerd en kon de communistische staatsgreep niet voorkomen. De leider van de plegers van de staatsgreep was Pavlo Skoropadsky en hij richtte de Oekraïense Staat op. De grenzen van het gouvernement veranderden niet tot de hervormingen van 1919.

In 1919 kreeg Krivyi Rih de status van oejezd en deze werd gecreëerd uit de veroverde gebieden van het gouvernement Cherson. In 1920 verwierf het gouvernement Jekaterinoslav gebieden van de gouvernementen Olexand en Donetsk. In 1922 werd het gouvernement Zaporizja niet gecreëerd en de gebieden kwamen terug bij het gouvernement Jekaterinoslav en delen afkomstig van het gouvernement Krementsjoek. In 1923 werden alle gouvernementen hervormd tot zeven okroegen op 3 juni 1925. Op 1 augustus 1925 werd het gouvernement afgeschaft. Het gebied van het gouvernement Jekaterinoslav onderdeel van de oblast Dnjepropetrovsk.

Gouvernementen voor de communistische coup[bewerken | bron bewerken]

Generaal-gouverneur
Gouverneurs

Voorzitters van het gouvernement[bewerken | bron bewerken]

Revkoms
Ispolkom

Chekists[bewerken | bron bewerken]

Cheka
Gub-department of GPU
  • 24 mei 1922 - 16 februari 1923 Izrail Leplevski (verplaatst naar Podolia Cheka)
  • 1923 P.Onisjtsjenko
  • 1 september 1924 - 1 september 1925 Semen Dukelsky