Comtat Venaissin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Graafschap Venaissin)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Comtat Venaissin
Deel van de Kerkelijke Staat
 Koninkrijk Frankrijk (987-1328) 1271 – 1791 Eerste Franse Republiek 
Comtat Venaissin flag.svg Armoiries Comtat Venaissin.png
(Details) (Details)
Algemene gegevens
Hoofdstad Venasque (1271-1320)
Carpentras (1320-1791)
Talen Occitaans, Frans
Religie(s) Rooms-katholiek
Regering
Dynastie n.v.t. (Lijst van pausen)
Staatshoofd Paus

Het graafschap Venaissin, beter bekend onder de Occitaanse naam Comtat Venaissin of kortweg het Comtat, was tot in 1791 een onafhankelijk staatje op het huidige Franse grondgebied.

Oorspronkelijk hing het af van de graven van Poitiers en Toulouse. Toen Alfons van Poitiers in 1271 kinderloos stierf, ging zijn bezit naar de Franse koning, maar hij had het Comtat nagelaten aan de Heilige Stoel, wat in 1274 werd erkend tussen Filips III en paus Gregorius X. Het Comtat werd met andere woorden een pauselijke staat. In 1348 kocht de paus ook de heerschappij over Avignon en voegde de stad toe aan het gebied, alhoewel het strikt genomen altijd twee aparte comtats (of graafschappen) gebleven zijn.

Venaissin omgeeft het prinsdom Oranje

De pausen vestigden er zich zelfs tussen 1309 en 1376, zie Babylonische ballingschap der pausen (1309-1376). De naam van de streek is afgeleid van de vroegere hoofdstad, Venasque, en bleef behouden, ook nadat in 1320 Carpentras de hoofdstad werd. De bewoners betaalden geen belastingen en waren niet onderworpen aan legerdienst, hetgeen de zone bijzonder aantrekkelijk maakte. Het werd een vrijplaats voor Joden, die hier een beter statuut hadden dan in de rest van Frankrijk. De oudste synagoge in Frankrijk, gebouwd in de 14e eeuw, is te vinden in Carpentras.

De Franse koningen probeerden het gebied opnieuw in handen te krijgen. Geschillen met Rome waren aanleiding tot Franse bezettingen in 1663, 1668 en van 1768 tot 1774. Lodewijk XIV en Lodewijk XV legden ook handelsrestricties op. De Franse Revolutie organiseerde in 1791 een volksstemming over de aanhechting bij Frankrijk. Het gebied werd ingelijfd bij het departement Vaucluse. De paus erkende die annexatie in 1814.

Alhoewel het Comtat nooit echt een van de provincies van Frankrijk geweest is – de provincies waren in 1790 al opgeheven – hoort het in zekere zin toch thuis in het lijstje van de voormalige provincies op Frans grondgebied.

Het Comtat lag bijna om het gehele prinsdom Orange heen.

Zie ook[bewerken]