Graodus fan Nimwegen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Graodus fan Nimwegen (pseudoniem van Theo Eikmans (Nijmegen, 16 september 1921Groesbeek, 23 maart 2000))[1] was een volkszanger en buutreedner uit Nijmegen. Het oorspronkelijke beroep van Eikmans was dat van timmerman.[2]

Beeld van Toon Heijmans ter ere van Graodus fan Nimwegen

Al mot ik krupen...[bewerken]

Hij trad op in de Nijmeegse streektaal en is het bekendst met zijn lied "Al mot ik krupen...", een hommage aan de stad in het algemeen en de Sint-Stevenstoren in het bijzonder. De tekst beschrijft locaties in de Nijmeegse binnenstad, die door het bombardement op Nijmegen of door sloop verloren zijn gegaan. Ter nagedachtenis aan hem en aan dit lied is er in 2006 een beeld gemaakt door Toon Heijmans in de Nijmeegse binnenstad geplaatst. De inscriptie luidt:

AL MOT IK KRUPE OP
BLOTE VOETEN GAON
IK WIL NOG EEN KEER
SINT STEVEN
HEUREN SLAON

DOOR GRAODUS
VAN NIMWEGEN

Het standbeeld staat op een dusdanige locatie (hoek Burchtstraat en de Mr. Hermanstraat), dat van daaruit de klokken van de Sint-Steven gemakkelijk gehoord kunnen worden.

Opvallend is, dat op de hoes van de oorspronkelijke single wordt vermeld dat het lied "Al mot ik krupen" door "Graodus fan Nimwegen" wordt gezongen.[3] De spelling van het Nijmeegs is niet geheel eenduidig.

Dit lied vond landelijk navolging, zo worden onder andere (met iets gewijzigde tekst uiteraard) de Majella-parochie in het dorp Spijk[4] en de voetbalclub FC Utrecht ermee bezongen. Vooral dat laatste stoorde de Nijmeegse N.E.C.-supporter en zanger Jean Knipping enorm[5], samen met de Nijmeegse ondernemer en zanger Erik Langedijk (onder het pseudoniem Schele Daan) hebben zij het lied opnieuw uitgebracht in 2006.[6]

Discografie[bewerken]

Lp (samen met anderen)
  • "Nijmegen plat" (Ivory Tower ITL 25.77)
  • "Nijmegen plat 2" (Ivory Tower ITL 25.110)
Maxi-cd-single
  • "Leve de lol / Al mot ik krupe / Moeder 't is weer mis" (Tip Top Records TTS 10853)
cd
  • "Het beste van... " (Ivory Tower ITD 20.159, 1999)
Cd samen met anderen
  • "20 liedjes in het Gelders" (Ivory Tower ITD 20.162, 2000)[7]