Graptemys caglei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Graptemys caglei
Graptemys caglei hatchling.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Testudines (Schildpadden)
Familie:Emydidae (Moerasschildpadden)
Onderfamilie:Deirochelyinae
Geslacht:Graptemys
Soort
Graptemys caglei
Haynes & McKown, 1974
Afbeeldingen Graptemys caglei op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Graptemys caglei op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Graptemys caglei is een schildpad uit de familie moerasschildpadden (Emydidae).[1] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door David Haynes en Ronald R. McKown in 1974. De wetenschappelijke soortaanduiding caglei is een eerbetoon aan de Amerikaanse herpetoloog Fred Ray Cagle (1915 – 1968). Cagle heeft onder andere enkele soorten uit het geslacht Graptemys vernoemd.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De schildkleur is groen, de maximale schildlengte is ongeveer 16 centimeter. Het schild heeft een duidelijke landkaarttekening de bestaat uit dunne gele lijnen. Op het midden van het schild is een lengtekiel aanwezig waarbij de hoornplaten voorzien zijn van een stekel-achtige punt. De poten en kop hebben een meer afstekende strepentekening van gele en groene strepen. Rond de kop wordt de tekening golvender en aan de bovenzijde van de kop is een V- vormige gele vlek aanwezig.[2]

Verspreiding en habitat[bewerken]

Graptemys caglei is endemisch in de Verenigde Staten en komt alleen voor in de staat Texas. De habitat bestaat uit ondiepe, langzaam stromende wateren met een modderige of rotsige ondergrond.

Bronvermelding[bewerken]