Greg Abbott

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Greg Abbott
Gregory Wayne Abbott
Gregory Wayne Abbott
Geboren 13 november 1957
Wichita Falls (Texas)
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Cecilia Phalen (sinds 1982)
Beroep Politicus
Advocaat
Religie Rooms-katholiek
48e gouverneur van Texas
Huidige functie
Aangetreden 20 januari 2015
Voorganger Rick Perry
50e procureur-generaal van Texas
Huidige functie
Aangetreden 2 december 2002
Voorganger John Cornyn
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Gregory Wayne (Greg) Abbott (Wichita Falls, 13 november 1957) is een Amerikaans advocaat en politicus van de Republikeinse Partij. Sinds januari 2015 is hij gouverneur van de Amerikaanse staat Texas.

Van 1995 tot 2001 was Abbott rechter in het Hooggerechtshof van Texas, een positie die hij aan toenmalig gouverneur George W. Bush te danken had. Vanaf 2002 was Abbott de procureur-generaal van Texas onder gouverneur Rick Perry. Hij verwierf enige nationale bekendheid door zijn succesvolle verdediging in de zaak Van Orden v. Perry, waarin hij er namens de staat Texas voor pleitte om de Tien Geboden publiek te mogen tentoonstellen voor het Capitool van Texas in Austin. Het gerechtshof oordeelde dat dit inderdaad grondwettelijk was.

In 2014 was Abbott de Republikeinse kandidaat bij de gouverneursverkiezingen van Texas. Hij nam het tijdens deze verkiezingen op tegen zijn Democratische tegenstander Wendy Davis. Abbott wist de verkiezingen gemakkelijk te winnen en werd zo de opvolger van zijn partijgenoot Rick Perry, die ruim 14 jaar gouverneur van Texas was. Abbott werd op 20 januari 2015 ingezworen als gouverneur.

Abbott lijdt aan dwarslaesie sinds hij in 1984 geraakt werd door een vallende eik, toen hij na een storm aan het joggen was. Hij maakt sindsdien gebruik van een rolstoel.

Externe link[bewerken]