Grensplaats

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Grensdorp)
Grensovergang te Putte
Grensovergang te Clinge/De Klinge

Een grensplaats is een plaats die zich bevindt in twee of meerdere geografische gebieden. Een van de bekendste grensdorpen is Baarle, een dorp met Belgische enclaves binnen Nederlands grondgebied. Meestal hebben de dorpen aan de andere kant van de grens nog steeds dezelfde naam, zij het in Nederland en Vlaanderen soms met een afwijkende spelling. De dorpen Nieuw-Namen en Kieldrecht bewijzen het tegendeel. Feitelijk zijn de kernen zo tegen elkaar aan gebouwd, dat ze samen één dorp of stad vormen, maar ieder met de eigen naam.

In het algemeen zorgde de grens bij een belangrijke grensovergang voor werkgelegenheid in de vorm van douanebeambten, wisselkantoren, winkels, "goedkope" tankstations en horeca. Dit bracht al snel een verdichting van de bebouwing langs de grens met zich mee.

Voorbeelden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Voorbeelden van grensplaatsen in België en Duitsland:

Dit voorbeeld komt ook voor in Tsjechië en Polen toen na de Eerste Wereldoorlog de Duitse stad Teschen niet meer van Duitsland was, maar verdeeld werd in het Poolse Cieszyn en het Tsjechische Český Těšín.

Een grensplaats kan een plaats aan de grens zijn zonder dat er direct aan de andere kant van de grens nog een dorp of bebouwing is. Een voorbeeld hiervan is Essen.