Naar inhoud springen

Groene boomgekko

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Taketa (overleg | bijdragen) op 15 feb 2018 om 14:06. (Wijzigingen door Joopwikibot (Overleg) hersteld tot de laatste versie door RomaineBot)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Groene boomgekko
IUCN-status: Niet geëvalueerd
Ondersoort elegans
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Gekkota (Gekko's)
Familie:Diplodactylidae
Geslacht:Naultinus
Soort
Naultinus elegans
Gray, 1842
Ondersoort punctatus
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Groene boomgekko op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De groene boomgekko[1] (Naultinus elegans) is een hagedis uit de familie Gekkonidae en het geslacht Naultinus.[2] De gekko komt endemisch voor op Nieuw-Zeeland.

De groene boomgekko valt op door zijn heldere groene kleur. Het dier bereikt een totale lichaamslengte van ongeveer 20 centimeter. De hagedis wijkt op twee punten af van de meeste andere gekko's: het is een dagactief dier en legt geen eieren - de soort is eierlevendbarend. Omdat groene boomgekko's levende jongen baren, lijkt het alsof ze levendbarend zijn. Eierlevendbarende dieren mogen echter niet verward worden met levendbarende dieren, zoals zoogdieren, omdat bij de laatste het embryo via de moeder gevoed en van zuurstof voorzien wordt. Dit is niet aan de orde bij eierlevendbarenden, waarbij de jongen gevoed worden door voedingsstoffen die zich in de eierdooier bevinden. De eieren worden als het ware in het moederlichaam uitgebroed, waar ze relatief veilig zijn.

Er worden drie ondersoorten onderscheiden. De ondersoort N. elegans elegans komt voor op het Zuidereiland, terwijl de ondersoort N. elegans punctatus voorkomt op het Noordereiland. De derde onderscheiden ondersoort, N. elegans pentagonalis, wordt wat groter en is minder felgekleurd dan de andere twee ondersoorten.

Bronvermelding