Groene meerkat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Groene meerkat
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Groene meerkat (Chlorocebus aethiops)
Groene meerkat (Chlorocebus aethiops)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Primates (Primaten)
Familie: Cercopithecidae (Apen van de Oude Wereld)
Geslacht: Chlorocebus (Groene meerkatten)
Soort
Chlorocebus aethiops
Linnaeus, 1766
Afbeeldingen Groene meerkat op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Groene meerkat op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De groene meerkat, grivet of grijsgroene meerkat (Chlorocebus aethiops) is een soort van het geslacht groene meerkatten (Chlorocebus). Alle zes soorten uit het geslacht Chlorocebus worden vaak als ondersoorten van de groene meerkat beschouwd.

Schedel

De groene meerkat leeft in Soedan, Ethiopië en Eritrea, op savannes, in bosgebieden, langs oevers en in landbouwgebieden. Hij is vooral afhankelijk van de Acacia. De groene meerkat eet de zaden, bloemen, bladeren en gom van deze boom. Ook van vijgen en andere fruitbomen wordt gegeten.

Groene meerkatten leven in groepjes, waarvan de kern wordt gevormd door vrouwtjes met jongen. Onderzoek in gevangenschap wees uit dat volwassen mannetjes in de hiërarchie niet dominant zijn, maar gelijkstaan of ondergeschikt zijn aan de volwassen vrouwtjes.

De groene meerkat kent een grote verscheidenheid aan geluiden. Sommige van deze geluiden, als blaffen en schreeuwen, zijn een middel om contact te houden met de rest van de groep.

De groene meerkat heeft een grijzige olijfgroene vacht op de rugzijde en de kroon. De ledematen zijn grijs, en de buik is wit, evenals een witte band die boven de wenkbrauwen loopt en de wangen. De vacht op de wangen bestaat uit opvallend lange, witte haren. Het gezicht is zwart en de staart heeft een wit pluimpje. Het scrotum van het mannetje is helderblauw. De groene meerkat wordt 40 tot 60 centimeter lang en 5 tot 8 kilogram zwaar. De staart wordt 42 tot 70 centimeter lang, iets langer dan de rest van het lichaam.

Waarschijnlijk kruist de groene meerkat met de Balemeerkat (Chlorocebus djamdjamensis). Hun leefgebieden overlappen in het westen van de Grote Slenk.

De ondersoort Chlorocebus aethiops matschiei, die voorkomt in de bergen van Ethiopië, ten westen van de Grote Slenk, wordt tegenwoordig niet meer erkend. De andere ondersoort, Chlorocebus aethiops aethiops, zou voorkomen ten oosten van de Nijl, van de Sudd tot Eritrea.