Groenewoud (Eindhoven)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groenewoud
Woensel-West
Wijk van Eindhoven
Map - NL - Eindhoven - Wijk 14 Stadsdeel Woensel-Zuid - Buurt 21 Groenewoud.svg
Kerngegevens
Gemeente Eindhoven
Stadsdeel Woensel-Zuid
Coördinaten 51°27'18"NB, 5°27'25"OL
Oppervlakte 67 ha  
Inwoners (2017) 3.970[1]

Groenewoud ofwel Woensel-West is een buurt in het westelijke deel van Woensel-Zuid in Eindhoven, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De buurt ligt in de wijk Erp die uit zes buurten bestaat:

De naam Woensel-West wordt officieel niet als buurt aangemerkt omdat deze naam in 1986 –voor wie bekend was met de stad– een pejoratieve betekenis had en omdat zij die niet bekend met de stad waren het zouden kunnen verwarren met een veel groter gebied, het hele westen van Woensel. De buurt is derhalve Groenewoud genoemd. Een naam die komt van een café en een speeltuin aan de Groenewoudseweg. Hoewel dit de officiële naam is is 'Woensel-West' nog altijd een veelgebruikte benaming voor de buurt en staat het zelfs op deze manier op de lijst van 40 probleemwijken van minister Vogelaar, waar ook de Eindhovense wijken Doornakkers en de Bennekel op te vinden zijn.

De wijk kenmerkt zich als echte volksbuurt en heeft veel kleine huizen, de huurwoningen, en een redelijk aantal grote huizen, de koopwoningen. Centraal in de wijk ligt de Edisonstraat. Tevens bevindt zich in Woensel-West de officiële plek voor raamprostitutie, aan het Baekelandplein. Bijna de helft van de bewoners in de wijk heeft een migratie-achtergrond.

Woensel-West was een van de zes Nederlandse buurten die werden geportretteerd in het SBS6-programma Probleemwijken.

Foto's[bewerken]

Zie ook[bewerken]